INDUSTRI

Industriveksten knakk i fjor høst

Industriproduksjonen falt i fjor høst, her fra Sør-Norge Aluminium, som har kuttet i produksjonen.
Industriproduksjonen falt i fjor høst, her fra Sør-Norge Aluminium, som har kuttet i produksjonen. Bilde: CAMILLA AADLAND

Ifølge SSB ble veksten i norsk industriproduksjon klart lavere i 2008 enn 2007. Etter en klar vekst i 1. halvår bidro svikt i etterspørselen til nedgang i 2. halvår 2008.

Totalt økte industriproduksjonen med 2,7 prosent i 2008, sammenlignet med året før, men det kom et markert omslag på høsten.

Metallindustrien rammet hardt

Produksjonen gikk ned med 2,1 prosent fra 3. til 4. kvartal, etter en reduksjon på 1,6 prosent fra 2. til 3. kvartal 2008, viser sesongjusterte tall.

Nedgangen rammet særlig metallindustrien, som hadde en nedgang på 13,9 prosent i 4. kvartal også deler av leverandørindustrien, samt bildelsindustrien og trelast og trevareindustrien falt.

Tallene fra SSB tyder på at industrien fortsatt hadde noe å leve av i fjor høst. Ordrereservene var svært høye i 3. kvartal. Dette gjelder spesielt næringer med leveranser til norsk olje- og gassvirksomhet.

Olje dro opp plattform

Plattformindustrien hadde en oppgang i produksjonen på 15,3 prosent sammenlignet med 2007. Det har i tillegg vært en markert vekst i eksporten av verkstedprodukter i 2008 sammenlignet med året før

Nedgangen akselererte mot nyttår og sesongjusterte tall viser at det var en nedgang i norsk industriproduksjon på 2,4 prosent fra november til desember 2008.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.