IT

Indisk romsonde har tatt sine første Mars-bilder

– Utsikten er flott her.

Bilde: NTB Scanpix

Den indiske romsonden Mangalyaan, som onsdag ble plassert i bane rundt den røde planeten, har sendt tilbake de første bildene av overflaten.

Den vellykkede Mars-ferden blir sett på som et stort teknologisk gjennombrudd for den indiske romorganisasjonen ISRO.

Fin utsikt

ISRO lyktes med sitt første forsøk på å sende et fartøy til Mars, mens alle andre som har prøvd, har måttet gjøre flere forsøk. Under halvparten av totalt 51 internasjonale forsøk på å nå Mars med romsonder, har lyktes.

Et bilde av den oransje, kraterstrødde Mars-overflaten tatt fra Mangalyaan ble torsdag lagt ut av ISRO på Facebook og Twitter.

– Utsikten er flott her, skriver den indiske romorganisasjonen til bildet, som er tatt fra en omløpsbane 7.300 kilometer over overflaten.

– Kameraet om bord kom i drift kort tid etter at fartøyet var stabilt i en elliptisk bane rundt Mars og har tatt et dusin kvalitetsbilder av overflaten og omgivelsene, sier seniorforsker V. Koteswara Rao i det indiske Mars Orbiter-prosjektet. Han opplyser at Mars' to små måner nå skal fotograferes fra Mangalyaan.

Seniorforskeren sier fartøyet fungerer helt som det skal. Mangalyaan ankom vår naboplanet bare dager etter at NASAs Maven-sonde gikk inn i Mars-bane for å granske planetens tynne atomsfære. Men mens NASA romfartøy kostet 671 millioner dollar, greide inderne å nå fram for en brøkdel. Prislappen var 74 millioner dollar, tilsvarende rundt 470 millioner kroner.

Les også:

Snart er det ikke plass til flere satellitter rundt jorda

Hundrevis av disse skal kunne sprette og rulle rundt på Mars

De beste meteorittene er verdt 40 ganger mer enn gull  

Les mer om: