KRAFT

Håper på langsiktighet

Steinar Bysveen i Energibedriftenes landsforening har gitt regjeringen noen innspill om hva han og EBL mener den bør gjøre i krisepakken.
Steinar Bysveen i Energibedriftenes landsforening har gitt regjeringen noen innspill om hva han og EBL mener den bør gjøre i krisepakken.Bilde: Trond Gram

Bysveen er en av svært mange som deltar på NHOs årskonferanse i dag, der finanskrisen er ett av dagens viktige temaer.

– Vi har gitt regjeringen noen innspill om hva som kan gjøres, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes landsforening til TU.no.

Mer fornybar energi

Han mener også at det er mulig å framskynde energieffektiviserende tiltak, og viser til en rapport som kom i høst med forslag om 60 tiltak.

– Dessuten trenger vi mer fornybar energi for å redusere bruken av fossilt brensel. Dette kan forseres. Regjeringen kan gjøre noe med Enova-støtten innen vindkraft og fjernvarme, for å få mer trøkk her, sier Bysveen.

– Regjeringen for treg

Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen har vært for treg med å satse på bygg- og anleggssektoren.

– Vi har forventninger til at regjeringen gjør to ting. For det første må de ha tiltak på den kritiske situasjonen innen bygg og anlegg. Vi mener dette burde ha skjedd tidligere. Prosjektene må gjennom anbudsprosesser og godkjenninger, og kan tidligst være i gang til høsten, sier Solberg til TU.no.

Tiltak for eksportindustrien

Hun mener også at regjeringen må bedre konkurranseevnen til næringslivet.

– Det er viktig å komme ut av krisen med en bedre konkurranseevne. Vi må løfte oss, særlig på eksportnæringen og det private næringsliv. Det er enklere med tiltak som bidrar til å svulme den offentlige sektoren, men det er mulig å få til tiltak for eksportindustrien også, for eksempel innen forskning og utdanning, sier Høyre-lederen.

Etterlyser langsiktighet

Leder for Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Liv Kari Hansteen, understreker at regjeringen må satse langsiktig.

– De må gjøre tiltak de ellers ville gjort, og ikke handle i panikk. Regjeringen må satse på prosjekter med god samfunnsnytte, sier Hansteen.

Pengemarkedet på beina

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen forventer en videreføring av dagens pengepolitikk.

– Jeg er enig med regjeringen i at det er langt igjen før pengemarkedet fungerer. Det blir en viktig del av vår verden framover, sier Qvam.

Vil satse på Forsvaret

Han trekker frem at også andre sektorer enn bygg og anlegg bør prioriteres.

– Det er andre ting som kan akselereres, som helse, skole og Forsvaret. Når det gjelder Forsvaret, ser vi at det ligger planer som er timet ut i tid, med basis i den tidligere situasjonen. Nå som det ikke er en overoppheting lenger, kan disse akselereres, sier Qvam.

Han mener det er viktig å holde fast på ambisjoner, langsiktighet, innovasjon og utdanning.

– Regjeringen må ikke få panikk. Det er risikabelt å bli kortsiktig, sier han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.