INDUSTRI

Full fart i industrien

FULL FART: Det er olje- og maskinindustrien som øker mest.
FULL FART: Det er olje- og maskinindustrien som øker mest. Bilde: Lionel Vadam/colourbox.com

Norsk industri hadde en omsetningsøkning på 4,6 prosent i perioden desember til og med februar i år, sammenlignet med foregående tremånedersperiode, viser sesongjusterte tall.

Se graf over utviklingen av industriomsetningen her (SSB)

Opp

I samme tidsrom økte produksjonen av investeringsvarer økte med 2,2 prosent.

Dette forklares med videre oppgang i maskinindustrien, oljeplattformer og transportmiddelindustrien grunnet de høye investeringene i norsk olje- og gassvirksomhet, og den svært gode ordresituasjon for disse næringene.

Industriproduksjonen steg med 3,8 prosent fra februar 2007 til februar 2008, viser virkedagskorrigerte tall.

Olje øker mest

Oljeplattformer og maskinindustri hadde den største økningen med 16,7 og 13 prosent. Elektroteknisk og optisk industri bidro også til veksten, med en oppgang på 8,4 prosent. Omsetningen falt med 5,4 prosent i transportmiddelindustrien.

Fra januar 2008 til februar 2008 økte industriomsetningen med 2,5 prosent, viser sesongjusterte tall. Det var omsetningen av investeringsvarer som økte mest, med 6,9 prosent.

Ned

I elektroteknisk og optisk industri gikk produksjonen ned i tidsrommet desember til februar i fjor, sammenlignet med månedene før.

Det var en nedgang på 2,9 prosent i produksjonen av innsatsvarer for desember til og med februar i år, sammenlignet med september til og med november 2007. Kjemiske råvarer og trelast- og trevareindustri hadde en nedgang i produksjonen. Det var en liten reduksjon i ikke-jernholdige metaller.

Litt under EU-nivå

Norsk industriproduksjon økte med 3,3 prosent fra januar 2007 til januar 2008, viser virkedagskorrigerte tall. Statistikk frå Eurostat legger til grunn at industriproduksjonen i land i eurosonen gikk opp med 3,4 prosent i samme tidsrom.

Lite fall i industriproduksjonen

Gjennomsnittlig industriproduksjon fra desember 2007 til og med februar 2008 gikk ned med 0,4 prosent sammenlignet med perioden september til og med november 2007, viser sesongjusterte tall.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.