INDUSTRI

Frykter norsk industridød

ØNSKER DEBATT: Alf Bjørseth etterlyser en nasjonal strategi for industrialisering, og en debatt om hvordan Oljefondets midler benyttes.
ØNSKER DEBATT: Alf Bjørseth etterlyser en nasjonal strategi for industrialisering, og en debatt om hvordan Oljefondets midler benyttes. Bilde: Per Erlien Dalløkken

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det har blitt 10.000 færre ansatte i norsk industri på et halvt år.

Knut E. Sunde, Norsk Industri: – Begrepet "industridød" kan begraves

Innovasjon avgjørende

REC-gründer Alf Bjørseth frykter at konkurransen fra Asia, og da spesielt Kina, vil gjøre det enda vanskeligere for norske industribedrifter å konkurrere, skriver Finansavisen.

– Vi kan ikke slå dem på kostnad, men vi kan slå dem på innovasjon. Det er det jeg håper og tror kan bli redningen framover, sier Bjørseth, som forlot REC da selskapet ble notert på børsen.

Hydros energidirektør: – Samarbeid hindrer industridød

Ønsker diskusjon

Bjørseth mener at de enorme ressursene som staten råder over gjennom blant annet Oljefondet kan benyttes i en nasjonal strategi for industrialisering, og etterlyser en diskusjon om hvordan og hvorfor fondets midler skal benyttes.

– Man kan stille spørsmål ved om det er bedre å kjøpe en handlegate i London enn å investere i norske industriprosesser, sier han.

Bare i høst har REC kuttet 700 arbeidsplasser, Norske Skog 350 og Hunsfos Fabrikker 140. Flere tror også at Hydro på sikt vil legge ned virksomheten i Norge.

Les også: Hydro tror på Norge

Norsk Industri etterlyser helhetlig politikk

Vil ha industri å selge kraft til

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.