INDUSTRI

Flåthen krever Qatar-opprydding

Bilde: Truls Tunmo

Flåthen sier at norske selskaper må følge internasjonale arbeidsrettigheter.

– Det er svært beklagelig at Qatar ikke følger opp sine internasjonale forpliktelser, og forholdene for fremmedarbeidere slik de beskrives i Teknisk Ukeblad, er uakseptable. LO mener at norske bedrifter skal vise samfunnsansvar ikke bare i Norge, men også ved etablering i utlandet. Vårt krav er at de må minst følge internasjonale regler og ILO-konvensjoner i sin virksomhet, sier Flåthen.

Les saken:

– Må stille krav

Han mener dette viser hvor viktig ILOs arbeid er, og at dens rolle blir enda viktigere i framtida.

– Det internasjonale samfunnet må stille strengere krav til ratifisering av ILOs konvensjoner. Denne saken er et godt eksempel på hvorfor LOs engasjement for et anstendig arbeidsliv og bedrifters samfunnsansvar er så viktig.

Qatar er blant de land i verden som ikke har ratifisert ILO-konvensjonene 87 og 98, som handler om retten til å organisere seg og drive kollektive forhandlinger.

– Det er bare 18 av de 149 medlemslandene som ikke har ratifisert disse to aller viktigste konvensjonene. Det er jo et problem for Hydro, og for oss, at gjestearbeidere i Qatar ikke får lov til å organisere seg. Derfor blir det en svært stor utfordring for Hydro å sørge for at disse arbeiderne jobber under forsvarlige arbeidsforhold, sier Flåthen.Krever handling

Nå krever LO-lederen at Hydro tar ansvar og sikrer arbeidsvilkårene til alle som er involvert i prosjektet.

– Vi forventer at Hydro viser samfunnsansvar, og selskapene må ta ansvar for at driften i Qatar er forsvarlig. Vi krever nå at Hydro både skaffer seg fullstendig oversikt over hvilke underleverandører de bruker og hvilke arbeidsvilkår disse har, og følger opp dette.

Flåthen håper ikke det er bruken av fremmedarbeidere bidrar til å øke lønnsomheten i prosjektet.

– Vi forutsetter at det ikke er dårlige sosiale forhold som gjør at anlegget i Qatar er en lønnsom investering for Hydro. Dersom det hadde vært grunnen til satsingen, hadde ikke etableringen vært riktig. Samtidig vet vi at en av de store utfordringene i verden er å skaffe folk arbeid. Gjestearbeiderne i Qatar kommer jo fra land der det ikke er nok arbeid å få innenfor landets grenser.

Les også:

Norsk familie i Qatar: -Vi trives i Doha

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.