INDUSTRI

Eltek saksøker kinesisk bedrift

KREVER KOMPENSASJON: Det drammensbaserte teknologiselskapet Eltek saksøker et kinesisk selskap for produktkopiering.
KREVER KOMPENSASJON: Det drammensbaserte teknologiselskapet Eltek saksøker et kinesisk selskap for produktkopiering. Bilde: Eltek

Eltek ASA

  • Eltek ASA leverer høyeffektiv kraftelektronikk for industrier som telekom, jernbane og elforsyning. Selskapet leverer også omformere til solkraftbransjen og ladere til elbiler.
  • Konsernet hadde i 2010 en omsetning på 4 milliarder kroner, og nærmere 2900 ansatte i mer enn 40 land. Eltek ASA er notert på Oslo Børs, og har hovedkontor i Drammen.

Det drammensbaserte teknologiselskapet Eltek er en av de store aktørene innenfor strømforsyningssystemer til telekomindustrien. De mener nå at et kinesisk selskap har kopiert et produkt innenfor dette segmentet.

Kopiering

– De har tilegnet seg produksjonsdokumenter og software og laget rene kopier med en litt annen front for å få det til å se annerledes ut. Dette handler om våre kjerneprodukter, både likerettere og kontrollere, men er ikke siste generasjons produkter, forteller Elteks markedsdirektør Morten Schøyen.

Leverandørtips

Schøyen sier at de fikk tips om kopieringen fra en leverandør som ante ugler i mosen da det kinesiske firmaet begynte å tilby produkter leverandøren visste var Elteks unike produkter.

Dermed raste både lokalt politi, advokater og representanter fra Eltek inn på den kinesiske bedriften på tampen av forrige uke for å sikre seg bevismateriale i saken.

Advarsel

– Det aller viktigste er å statuere et eksempel og vise at vi slår hardt ned på overtramp på våre IT-rettigheter. Det være seg denne typen kopier, men også patentbrudd, sier markedsdirektør Schøyen.

Lite tap

– Det markedsmessige tapet er veldig begrenset, så det er som sagt for å statuere et eksempel. Vi kommer til å kreve at de trekker produktene fra markedet og gir oss en kompensasjon, legger han til.

Forhandlingene i saken er berammet til midten av februar.

PRINSIPIELL: Elteks markedsdiretør Morten Schøyen sier de saksøker det kinesiske firmaet for å statuere et eksempel. Foto: Stian Lysberg Solum Stian Lysberg Solum

Flere lovbrytere

Schøyen avslører samtidig at det kan komme flere søksmål framover.

– Det er andre konkurrenter som benytter våre patenterte løsninger, og det kommer vi til å slå hardt ned på. Vi har et par andre saker i kikkerten nå, sier han.

– Kan du si noe mer utfyllende om dette?

– Nei, det kommer vi tilbake til, svarer han.

Les også:

Dårlig business blir god business

Eltek-topp dømt for grovt skattesvik

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.