INDUSTRI

Døde på jobb for Hydro

En 27 år gammel mann fra Nepal omkom i en arbeidsulykke her på byggeplassen til Qatalum-prosjektet i Qatar om morgenen 1. februar. Dette bildet ble tatt i september i fjor.
En 27 år gammel mann fra Nepal omkom i en arbeidsulykke her på byggeplassen til Qatalum-prosjektet i Qatar om morgenen 1. februar. Dette bildet ble tatt i september i fjor. Bilde: Truls Tunmo

En 27 år gammel mann fra Nepal omkom i en arbeidsulykke på byggeplassen til Qatalum-prosjektet i Qatar søndag morgen, melder Hydro i en pressemelding .

Grøft som raste

Ifølge selskapet var 27-åringen ansatt for en underleverandør til Qatalum som er et samarbeidsselskap mellom Hydro og Qatar Petroleum.

Han ble dekket av sand da kanten på en utgravd grøft raste ut.

Ulykken etterforskes av politiet. Eierne av Qatalum har også nedsatt en egen undersøkelseskommisjon.

– Mannen arbeidet for den qatarske underleverandøren Ammico, opplyser informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til TU.no.

Brudd på arbeidsretten

Hydro fikk i fjor høst kritikk for virksomheten fordi fremmedarbeidere i Qatar ikke har lov til å organisere seg. Mange av de 17.000 personene som jobber på anleggsplassen er fra den tredje verden. Det finnes ikke noe verneombud og arbeiderne jobber 60 timer i uka for luselønn, målt etter norske forhold.

Les også: Jobber for seks kroner timen for Hydro

God statistikk

Samtidig har Qatalum-prosjektet fram til nå hatt en meget god skadestatistikk.

Da TU besøkte byggeplassen i fjor høst var det kun registrert 10 fraværsskader fordelt på 12 millioner arbeidstimer.

Hydro har et såkalt «heat stress program» for arbeidstakerne i Qatalum-prosjektet. Det betyr at de uavhengig av årstid stopper arbeidet dersom kombinert fuktighet og varme overskrider visse grenser.

Forsker på arbeidsmiljø

Hydro har nettopp gjort kjent at de skal etablere et forskningssenter i Qatar, der målet er å nettopp bedre sikkerheten og produktiviteten ved aluminiumverket Qatalum.

Selskapet skal investere rundt 50 millioner kroner i senteret i de første tre årene.

De første prosjektene ved senteret vil være viet arbeidsforhold i varmt klima, miljøaspekter og tverrkulturell teknologiledelse.

Hydro skal forske i Qatar

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.