INDUSTRI

100 millioner til treindustrien

Skal gå til forskning på nye produkter og forbedring av tilgjengeligheten på skogressurser.

Norske Skog Follum. Fabrikken kjøpes nå av Viken Skog. Arkivfoto fra 2008.
Norske Skog Follum. Fabrikken kjøpes nå av Viken Skog. Arkivfoto fra 2008. Bilde: Scanpix

Treforedlingsindustrien i Norge har vært preget av kraftige kutt og nedleggelser de siste fem årene. Nå foreslår regjeringen å bevilge 100 millioner kroner til forskjellige tiltak for å motvirke trenden.

Halvparten skal gå til utvikling av nye produkter og produksjonsmetoder. Rent konkret skal dette gå til forsknings- og innovasjonsprogrammer, nye inkubatorer og styrket nettverksaktivitet for å få fram nye treforedlingsprosjekter.

Disse 50 millionene går eventuelt over Nærings- og handelsdepartementets budsjett.

Les også:

Papirindustriens død blir andres brød

Lager næringspark av papirfabrikk 

Gode erfaringer

Borregaard bruker selv rundt 120 millioner kroner på innovasjonsforskning i året, men har dratt nytte av offentlige midler tidligere.

I 2010 fikk for eksempel selskapet bevilget 58 millioner kroner gjennom miljøteknologiordningen. Disse pengene blir er under utbetaling nå.

TU20110414Anlegget fra sør1-JarlMAndersen (2)5512_10_35.JPG

– Viktig

Direktør for organsisasjon og samfunnskontakt Dag Arthur Aasbø sier bevilgninger som dette har vært viktig for Borregaard. Han sier også at treforedlingsindustrien generelt kan dra nytte av statlige midler til forskning om man får på plass permanente ordninger.   

– Dette med å lage pilotanlegg er veldig viktig i teknologiutviklingen, men det er veldig dyrt. Dette som nå kommer i det reviderte budsjettet bør derfor være begynnelsen på permanente ordninger. Vi må få robuste ordninger som varer slik at vi kan dra frem flere prosjekter i årene som kommer, sier han.

– Det er prisverdig at myndigheten stiller opp med midler, men bedriftene selv må komme opp med størstedelen. Statlige midler er altså nødvendig, men ikke tilstrekkelig for å komme fram til innovasjon, sier Aasbø.

Les også: Blodrødt for Norske Skog

Bedre tilgjengelighet

De andre 50 millionene, som bevilges over Landbruks- og matdepartementets budsjett, skal gå til infrastrukturtiltak for å forbedre tilgjengeligheten til skogressursene.

For å gjøre dette foreslås det å bygge tømmerkaier og taubaner, samtidig som man vedlikeholder skogsbilveier for å redusere kostnader og øke leveringssikkerheten til industrien.

Les også:

Skal knekke CO2-lagringskoden

Viken Skog kjøper Follum

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.