BIODRIVSTOFF

Sandberg i Indonesia: Forsikret om at palmeoljeforbudet ikke blir innført

Ville nekte å importere norsk fisk.

Produksjon av biodiesel hos BV Energi Hurum.
Produksjon av biodiesel hos BV Energi Hurum. Foto: Stian Lysberg Solum
Indonesiske myndigheter hevder fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har forsikret dem om at Norge ikke vil innføre et palmeoljeforbud.
 

Sandberg møtte Indonesias handelsminister Enggartiasto Lukita i Jakarta i april. Ifølge Dagbladet truet da Enggartiasto med handelskrig mot Norge på grunn av vedtaket om å forby palmeolje i offentlige innkjøp av biodrivstoff. Indonesia er verdens største produsent av oljen.

– Hvis forbudet blir implementert, vil Indonesia nekte å importere fisk fra Norge, sa Enggartiasto til Sandberg ifølgeThe Jakarta Post. Da skal Sandberg ifølge Enggartiasto ha «forsikret ham om at den norske regjeringen har avvist forslaget».

Internasjonale handelsforpliktelser

Sandberg bekrefter i en epost til Dagbladet at Enggartiasto ga uttrykk for å forby fiskeimport om det blir innført forbud mot palmeolje. På spørsmål om han forsikret at regjeringen har avvist forslaget, svarer Sandbergs kommunikasjonssjef Martine Røiseland:

– Sandberg understreket at regjeringen ikke støttet forslaget da det ble vedtatt i Stortinget, men at regjeringen har saken til vurdering.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier til Dagbladet at regjeringen jobber med å «klarlegge handlingsrommet og mulige alternativer til et forbud», men at Norge må følge internasjonale handelsforpliktelser.

 
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.