IT

– Ikke frys helseregistre

¿ Det er ingen motsetning mellom utbygging av helseregistre og forsterket personvern, sier Fredrik Syversen hos NEF.
¿ Det er ingen motsetning mellom utbygging av helseregistre og forsterket personvern, sier Fredrik Syversen hos NEF. Bilde: IKT-Norge

Norsk eHelseforum

Drøyt 30 aktører innen helse og IKT er gått sammen for å ha en felles ramme for arbeidet med helse og IKT.

Formålet er samarbeid og gjensidig utveksling av informasjon, spesielt med offentlige myndigheter.

IKT Norge koordinerer samarbeidet.

Etablert 18. november 2008

Kommisjonen ser så mye snoking i pasientjournaler og andre brudd på personvernet i elektroniske registre at den foreslår en full gjennomgang av personvernets vilkår.

I mellomtiden bør all videre utvikling av helseregistre her i landet stoppes, mener kommisjonen.

Les mer om Personverkommisjonens forslag her.Feil forbud

Bransjeorganisasjonne IKT Norges nyetablerte "Norsk forum for eHelse" (NEF) reagerer kraftig på forslaget.

– Vi er kritiske til Personvernkommisjonens nei til videre utbygging av elektroniske helseregistre. Vi kan ikke forby tilgang til livsviktig informasjon fordi den potensielt kan misbrukes, sier Fredrik Syversen i NEF.

– Det dør mange mennesker i Norge hvert år på grunn av for dårlig informasjon om pasientens helse. Mye av dette er knyttet til dårlig tilgang til helseregistre. Ved å stanse utbyggingen av elektroniske helseregistre setter man andre behov på vent, mener Syversen.Taxi tryggere?

– Man kan spørre seg i hvilke grad personvernet er ivaretatt med all den papirbaserte informasjonen som er meget lett tilgjengelig i dag. I hvilken grad personvernet er ivaretatt når røntgenbilder skyfles rundt med taxi mellom sykehusene. Ved bedre bruk av IKT vil dette komme under bedre kontroll. Dette burde også Personvernkommisjonene vært opptatt av, skriver Syversen i en pressemelding.

– Det er ingen motsetning mellom utbygging av helseregistre og forsterket personvern. Det er faktisk noe som skal skje parallelt, noe også Helsedepartementet legger opp til, sier Syversen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.