Energibyrået om koronakrisen

IEA-sjefen: Ren energi må være kjernen i krisepakkene

Energibyrået ber regjeringer om å bruke oljeprisfallet til å fjerne subsidier av fossilt drivstoff.

Regjeringer over hele verden lager nå tiltakspakker for å hjelpe næringslivet. Disse bør støtte opp om solenergi, vindkraft, hydrogen og karbonfangst, mener IEA.
Regjeringer over hele verden lager nå tiltakspakker for å hjelpe næringslivet. Disse bør støtte opp om solenergi, vindkraft, hydrogen og karbonfangst, mener IEA. (Foto: Science Photo Library)

Energibyrået ber regjeringer om å bruke oljeprisfallet til å fjerne subsidier av fossilt drivstoff.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Vi må ikke tillate at dagens krise kommer i veien for å takle vår tids store utfordring: omstillingen til ren energi, advarer lederen for Det internasjonale Energibyrået, Fatih Birol.

Han advarer om at mens korona-krisen trolig er midlertidig, er klimakrisen vedvarende.

Birol viser til at myndigheter i en lang rekke land nå jobber med stimuleringspakker for økonomien, og skriver at det er en utmerket mulighet til å bygge opp bærekraftig energiforsyning.

Ber stater satse på hydrogen og karbonfangst

– Store investeringer for å sette fart i fornybar energiteknologi som sol, vind, hydrogen, batterier og karbonfangst bør være en sentral del av regjeringens planer. Det vil gi dobbel gevinst ved å både stimulere økonomien og sette fart i energiomstillingen, skriver Birol på LinkedIn.

Han viser til at teknologier for sol- og vindenergi både er billigere og mer effektive nå enn forrige gang statene måtte lage hjelpepakker for næringslivet.

Birol mener også at regjeringene bør utnytte dagens lave rentenivå til å satse på dyrere teknologier som hydrogen og karbonfangst.  

– Fjern fossilsubsidiene

I innlegget skriver Birol også at oljeprisfallet er en god mulighet for land til å kutte forbruker-subsidier for fossilt drivstoff.

Leder for Det internasjonale Energibyrået, Fatih Birol, oppfordrer regjeringer til å utnytte den lave oljeprisen til å fjerne subsidier på olje og drivstoff. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

Han viser til at verdens land til sammen bruker 400 milliarder dollar på fossilsubsidier, og at 40 prosent av dette går til å gjøre oljeprodukter billigere.

– Det kan være gode grunner til å gjøre energi rimeligere for de fattigste, men mange subsidier er lite målrettet og går i stor grad til de velstående gruppene i befolkningen, som bruker mye mer drivstoff, skriver Birol.

Han skriver at de fleste subsidiene fører til sløsing med energi, unødvendige utslipp og at offentlige budsjetter tappes for penger som kunne gått til utdanning eller helse.

Ifølge IEAs oversikt bruker Iran, Saudi-Arabia og Kina mest penger på drivstoffsubsidier. Ved forrige oljeprisfall benyttet blant andre Indonesia anledningen til å kutte i sine forbrukersubsidier.

Les også

Lav oljepris kan gi sløsing

Tidligere har Energibyrået fått kritikk for å undervurdere veksten i sol- og vindkraft, med overinvestering i fossil energi som resultat. IEA er et energisamarbeid mellom OECD-landene, opprettet i kjølvannet av oljekrisen i 1973/1974. Målet er å bidra til forsyningssikkerhet for deltagerlandene.

Nå advarer IEA-sjefen mot at billig olje vil bidra til energisløsing, hvis ikke regjeringene stimulerer til mer energieffektivisering.

– Billig olje gjør at forbrukerne vil bruke den mindre effektivt. Det reduserer lysten til å kjøpe mer effektive biler eller bygge om hus og kontorer for å spare energi.

IEAs analyser viser at myndigheter, direkte eller indirekte, står for mer enn 70 prosent av verdens energiinvesteringer, og dermed har mulighet til å styre dem i en mer bærekraftig retning.

Co₂-utslippene kan sprette opp igjen

I fjor stoppet veksten i energirelaterte CO₂-utslipp, selv om verdensøkonomien vokste med nesten 3 prosent.

– Vi må sørge for at 2019 huskes som toppåret i globale utslipp, skriver Birol.

Han peker på at selv om utslippene skulle falle i år, er det et resultat av koronaviruset, ikke av at myndigheter og selskaper legger om kursen.

– Sannsynligvis blir det da en kortsiktig dupp som kan bli fulgt av en ny utslippsvekst når økonomien tar seg opp igjen. Heller enn å la tragedien hindre omstilling til ren energi, må vi gripe muligheten til å akselerere den, skriver IEA-lederen.

Les også

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå