KLIMA

I løpet av ett år i Nordishavet skal klimaforskere fra 19 få større forståelse av global oppvarming

Forskningsskipet Polarstern legger fredag kveld ut på den største polarekspedisjonen i historien. Målet er å øke forståelsen av globale klimaendringer.

Den tyske isbryteren og forskningsskipet Polarstern ligger til kai i Tromsø. Snart vil den legge ut på en ekspedisjon til Arktis hvor målet er at den skal bli isfast og drive med isen. Ekspedisjonen, som går under navnet MOSAiC, har som mål å observere episenteret for global oppvarming slik ingen har gjort før dem. Flere 100 forskere fra 19 land inkludert Norge skal være med.
Den tyske isbryteren og forskningsskipet Polarstern ligger til kai i Tromsø. Snart vil den legge ut på en ekspedisjon til Arktis hvor målet er at den skal bli isfast og drive med isen. Ekspedisjonen, som går under navnet MOSAiC, har som mål å observere episenteret for global oppvarming slik ingen har gjort før dem. Flere 100 forskere fra 19 land inkludert Norge skal være med. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
20. sep. 2019 - 15:22

Forskere fra 19 land skal undersøke Arktis som oppvarmingens episenter og øke forståelsen av global oppvarming. Datene som samles inn, skal bli brukt av klimaforskere over hele kloden.

Forskningsskipet reiser fra Tromsø og skal tilbringe ett år i isen i Nordishavet. Ekspedisjonen har fått navnet Mosaic. I løpet av året skal 600 forskere være om bord i ulike perioder.

Historisk polarekspedisjon

– Vi er som en maurtue her. Vi har noen problemer i siste øyeblikk, men vi ordner det. Vi tar av i kveld, sier ekspedisjonsleder Markus Rex ved det tyske forskningsinstituttet Alfred Wegener Institute.

Det har aldri før blitt gjennomført en arktisk ekspedisjon i dette omfanget.

Den tyske isbryteren Polarstern vil kunne drive over det sentrale Arktis, i en region som ellers har vært utilgjengelig, i vinterhalvåret på den nordlige halvkule. De som er stasjonert under oppdraget, vil møte lange perioder med mørke og temperaturer ned mot minus 45 grader.

Inspirert av Fridtjof Nansen

Forskerne skal følge ruten fra Fritjof Nansens berømte ekspedisjon på slutten av 1800-tallet.

Ekspedisjonen låner også en idé fra polfareren, som utnyttet havstrøm for å klare å drive rundt i sentrale Arktis. Isen i Nordishavet er for tykk selv for isbrytere å trenge gjennom, skriver New Scientist.

Over 70 vitenskapelige institutter fra nesten 20 land har arbeidet for å få polarekspedisjonen til å skje.

Ukrainske soldater trener på en stridsvogn i desember i fjor. Russland har mistet 3000 stridsvogner siden krigen startet, men har flere tusen eldre stridsvogner på lager.
Les også

Tenketank: Russland hentet ut opp mot 90 gamle stridsvogner i måneden – har tapt tusenvis

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.