IT

Hvor mange får dataproblemer i dag?

MASSIVT: Med de største nettaktørene med på Verdens IPv6-dag, blir store andeler av internett ustatt for massiv testing dette døgnet.
MASSIVT: Med de største nettaktørene med på Verdens IPv6-dag, blir store andeler av internett ustatt for massiv testing dette døgnet. Bilde: Espen Zachariassen

Dagen i dag kalles noe så sært som World IPv6 Day.

I 24 timer sjekker flere av de store aktørene på internett hvordan det nye adressesystemet IPv6 fungerer sammen med det gamle, IPv4.

Fritt frem for terrorister og overgripereTrøbbel

Google, Facebook, Microsoft og Yahoo har alle klargjort sine tjenester for IPv6, men foreløpig kjøres den versjonen på egne nettsider for å unngå tekniske problemer hos brukerne.

– Nå vil disse leverandørene teste hva slags problemer som faktisk vil oppstå med å kjøre versjon 4 og 6 samtidig. Såkalt ”ekte dual stack”, sier Torgeir Waterhouse hos IKT Norge.

Direktøren for internett og nye medier er påtroppende leder av det nyetablerte IPv6-forum Norge.

DOBBELT: Torgeir Waterhouse hos IKT Norge har sansen for at de store it-aktørene tester dobbelkjøring av nettadresser for å sjekke hva slags problemer som oppstår. (Foto: Espen Zachariassen) Espen ZachariassenLiten brøk - store tall

– Vi forventer ikke omfattende problemer. På verdensbasis snakker vi om rundt 0,05 prosent av brukernes maskin- og programvare som ikke er klargjort for IPv6. Men dette er jo uansett et stort antall, sier Waterhouse.

Dette er den eneste realistiske måten å teste en samkjøring på.

– Vi kan ikke få testet dette skikkelig uten å prøve det i den virkelige verden, sier han.Fortgang

Hensikten er å få fortgang i overgangen fra det gamle til det nye adressesystemet, siden verden er i ferd med å gå tom for gamle adresser.

Da er det behov for å kjenne til hvilke problemer som oppstår i en mellomperiode med begge systemer er i bruk.

Kan bli tvunget til nye nettadresserSmertefullt

A-pressen og VG gikk permanent over til IPv6 etter forrige forsøk av denne typen i fjor høst.

– Vi maser om at aktørene må begynne å gjøre noe. De må rett og slett finne seg i en periode med litt smertefulle mellomløsninger, mener Waterhouse.

Hvilke innholdsleverandører på nettet som deltar på Verdens IPv6-dag kan du sjekke her .Mobiltrøbbel

Både eldre nettverksutstyr og moderne mobiltelefoner kan få problemer når det nye adressesystemet i dag er kjørt i gang ved siden av det gamle.

– En rekke telefoner er jo klargjort for å takle IPv6, men dermed er det ikke sagt at det fungerer. Da ”plug and play” dukket opp første gang, var det ikke det i praksis, poengterer forumlederen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.