NYHETSBREV

Hvem har den eldste servoventilen?

Moog Servoventil, her avbildet sammen med det opprinnelige patentdokumentet fra 1951.
Moog Servoventil, her avbildet sammen med det opprinnelige patentdokumentet fra 1951.Bilde: Moog

Slik blir du med

Har bedriften din en godt brukt Moog-ventil som fortsatt fungerer finner du mer om hvordan du kan bli med i konkurransen i denne linken

Et av kravene er at du tar et bilde av ventilen og sender det inn.

Konkurransen varer til og med 29. februar 2016.

Det er 50 år siden det amerikanske selskapet startet salg i Europa. Som en del av jubileumsmarkeringen har de nå lyst ut en konkurranse for å finne den eldste ventilen som fortsatt er i bruk.

Flere kan vinne

Moog Industrial Group holder døren åpen også for dem som ikke har tilstrekkelig gamle ventiler til at en seier synes realistisk. De velger hver måned den eldste som er meldt inn i løpet av de siste 30 dagene.

I Norge distribueres Moog av Hydex Systemhudraulikk, som har hatt agenturet i et drøyt år, og ventilene selges gjennom flere forhandlere landet rundt.

Prosjektingeniør Terje Ulvik forteller at Moog har vært solgt i Norge i 40 år, så muligheten er til stede for at det et eller annet sted i landet sitter en Moog-ventil som er blant de eldste i Europa.

Ventilene brukes mye av militæret, til tanks, ubåter og fly. Ellers er de benyttet i aluminiumsindustri og til ledeapparater på vannturbiner.

Både i fly og i militært utstyr blir servoventilene til Mooge benyttet. På bildet et norsk Hercules C-1303 under jomfruturen i Norge sammen med et F-16 fly fra 338 skvadronen på Ørlandet. Bildet er fra 2008. Paulsen, Øystein
 

Startet i 1951

Den første levedyktige servoventilen ble utviklet og produsert av William C. Moog Jr. i 1951. Moog var maskiningeniør med bachelorgrad fra Rutgers University. En servoventil tar et analogt eller digitalt signal inn og transformerer det til hydraulikk i form av en strøm eller trykk.

Han utviklet ventilene mens han arbeidet ved Cornell Aeronautical Laboratory i Cheektowaga i staten New York. Han ble gitt tillatelse til å produsere og selge ventilene, og han stiftet Moog Inc.

Opprinnelig var de utviklet for kontrollsystemer for fly og missiler. Slik er bruken fortsatt, men industriell bruk til maskinstyring kom raskt opp som nok et bruksområde.

Har du lest: Nettverk av fagfolk for industriell vekst

Til Tyskland i 1965

Internasjonal ekspansjon startet i 1965, da en avdeling ble opprettet i Tyskland. Siden har det vokst, og Moog Industrial Group er nå representert i hele verden.

Omsetningen i selskapet passerte 200 000 dollar allerede første året. I 1979 ble Moog beskyldt av Securities and Exchange Commission for å bruke selskapets penger til private formål, blant annet til tre sportsbiler og et feriested i Aspen, Colorado. Saken endte med et forlik der hverken Moog eller selskapet erkjente noe som helst.

I 1988 trakk han seg som styreleder og direktør for selskapet etter uenighet om selskapets videre utvikling. Han solgte sine aksjer og fikk med seg en nystartet avdeling som skulle utvikle kontrollere for fjæringssystemer til bilindustrien. Dette selskapet, Moog Controls Inc., drev han til han pensjonerte seg og solgte aksjene i 1994. William C. Moog Jr. døde i august 1997, 82 år gammel.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.