Husbråk i Tekna

Husbråk i Tekna
PROTESTERER: Jon Sverre Svendsen er opprørt over det han oppfatter som billigsalg av Ingeniørenes hus uten at medlemmene i Tekna har fått tilstrekkelig informasjon. Bilde: Håkon Jacobsen

Det er Tekna Oslo Avdeling, TOA, som eier Ingeniørenes Hus i Kronprinsens gate i Oslo. Bygget har sentral beliggenhet rett bak Utenriksdepartementet og kun få minutters gange fra både Stortinget og Aker Brygge.

Solgt

Nå er 50 prosent av aksjene i Ingeniørenes hus AS solgt til Eiendomsspar og en omfattende oppgradering av bygget er godkjent.

Det skjedde etter to ekstraordinære generalforsamlinger 29. september og 17. oktober i år.Ny behandling

Nå ber John Sverre Svendsen om nok en ekstraordinær generalforsamling. Han mener den andre ikke ble lovlig innkalt, og at medlemmene i Teknas Oslo-avdeling ikke har fått tilstrekkelig informasjon til å vurdere et slikt salg.

I et styremøte i TOA 4. desember ble kravet om ekstraordinær generalforsamling avslått.

– Kravet om ekstraordinær generalforsamling blir ikke avvist, men styret mener at det som foreløpig har kommet, ikke tilfredsstiller nødvendige formkrav. Kommer det et krav signert av 50 aktive medlemmer kaller vi selvsagt inn, sier Bjørn Olav Bakka, styreleder i Tekna Oslo Avdeling.Bare 30 tilstede

– Det er 17 000 medlemmer i TOA, men ikke mer enn 30 stykker til stede på den første og andre generalforsamlingen, inklusive styrene i TOA og Ingeniørenes hus AS. Da må man spørre hva grunnen er. Hvis det hadde vært en skikkelig annonsering av møtet, ville flere medlemmer vist interesse, sier Svendsen.

Han sier han allerede har samlet 85 meningsfeller som står bak et krav om ny generalforsamling, men styret i TOA har ikke mottatt en formell henvendelse fra disse, signert av minst 50 medlemmer, slik vedtektene sier.

I stedet ba Svendsen om ny generalforsamling i en e-post.

– Men ekstraordinær generalforsamling nummer to ble ikke annonsert i det hele tatt. Det ble kun sendt invitasjon til de 30 som stilte på den første, pluss tillitsvalgte, sier Svendsen.Avviser kritikk

Bakka avviser kritikken og sier at samtlige medlemmer har mottatt innkalling via e-post.

– Begge generalforsamlingene ble korrekt innkalt, Svendsen var også til stede på begge og var med på å vedta at innkallingen var korrekt, sier Bakke.

Han ser det ikke som et formelt problem at så få stilte opp.

– Det er nok like mye et uttrykk for at medlemmene mener det er en veldrevet forening og at de stoler på styret, sier Bakka.Godt forankret

Han forteller at arbeidet med å selge startet allerede i 2005 og at prosessen har vært gjennom en grundig behandling. Bygget skal nå gjennom en total rehabilitering til en antatt kostnad på 90 millioner kroner.

– Tekna er en forening, ikke en eiendomsaktør. Det knytter seg noe usikkerhet til kostnadene ved rehabiliteringen og vi har allerede erfart at det er vanskeligere å leie ut. Ingeniørenes Hus AS har flere år med underskudd. Vi ønsket å selge til Tekna sentralt, men de sa nei takk. Løsningen med en partner og 50 prosent salg er god, og godt forankret i foreningen, sier Bakka

Svendsen er opprørt over at det han oppfatter som en mindre gruppe har presset gjennom salg av halvparten av et bygg som har betydd mye for Tekna.

Han reagerer også på at det ikke ble foretatt en taksering av bygget og at det ikke finnes noen konkurrerende tilbud.Penger på bok

Også det avviser Bakka, og forteller at det har vært konsulenter inne som har forhandlet med flere mulige partnere.

I en e-post til styret i TOA skriver Svendsen at Ingeniørenes Hus AS har 12 millioner kroner på bok, og at det er uklart om dette inngår i salget. Svendsen skriver at avtalen med Eidendomsspar "later til å favorisere sterkt den ene part".

Marianne Harg, president i Tekna ser ingeting galt i salgsprosessen.

– Hovedstyret, ved meg og Ellen Fonnlid Larsen fra Teknas administrasjon har vært orientert om prosessen gjennom flere år. Så langt jeg har klart å følge dette har alt skjedd riktig, sier Harg.

Les mer om: