BYGG

Høyhus i Groruddalen vant gratis solcelleanlegg i Obos-konkurranse

Jubler for nytt anlegg, men i seg selv er det ikke lønnsomt, sier energirådgiver.

Stubberudlia borettslag på Trosterud i Oslo skal installere 50 kvadratmeter solceller på taket. Håpet er at tiltaket skal gi mersmak og verdifulle erfaringer.
Stubberudlia borettslag på Trosterud i Oslo skal installere 50 kvadratmeter solceller på taket. Håpet er at tiltaket skal gi mersmak og verdifulle erfaringer. Foto: Stubberudlia borettslag
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
15. apr. 2019 - 12:43

Stubberudlia borettslag i Groruddalen i Oslo har gått av med seieren blant 275 andre søkere i kampen om et gratis solcelleanlegg spandert av Obos.

Obos inviterte medlemsborettslagene til å melde seg på i konkurransen om det gratis anlegget. 275 søknader fra medlemsborettslagene vitner om stor interesse. Det er veldig positivt, syns miljødirektør Birgitte Molstad i Obos.

Det omtalte anlegget skal kunne levere opptil 7000 kilowattimer per år, og består av 28 paneler som hver leverer 300 watt. Totalt areal er 50 kvadratmeter. Borettslaget som vinner, får dekket både anlegget og installasjonen uten tilleggskostnader for borettslaget.

Stor interesse for solenergi, men prisen avskrekker

Byggingeniør Birgitte Molstad er miljødirektør i Obos. <i>Foto:  Obos</i>
Byggingeniør Birgitte Molstad er miljødirektør i Obos. Foto:  Obos

Molstad sier at det aktuelle borettslaget hadde mulighet for gunstig plassering av solpanelene på taket av den ene blokka, i tillegg til at de hadde skrevet en god søknad. En annen fordel var at borettslaget nylig hadde renovert det aktuelle taket. Med heiser i kontinuerlig drift og elbillading på fellesarealene har også borettslaget et stabilt høyt strømforbruk.

– Det ville vært mindre gunstig hvis solcelleanlegget måtte monteres ned på grunn av en takrenovering i løpet av kort tid, så nytt tak var en fordel, sier Molstad.

Molstad sier antallet søkere speiler det Obos opplever som en stor interesse for solcelleanlegg. Når borettslagene får pristilbudet, blir det imidlertid stort sett for dyrt til at man får generalforsamlingen til å godta tiltaket.

Konsernsjef  i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj.
Les også

Parklokk kan gi plass til 700 boliger

Stordriftsfordeler på sol

Molstad får støtte fra energirådgiver og fagansvarlig for miljø i Obos prosjekt, Joakim Larsen. Problemet med solcelleanlegg i Norge er at de produserer mest strøm når behovet er minst og strømprisene er lavest. Dermed blir også økonomien i å selge ut overskuddskapasiteten for dårlig.

Larsen estimerer at det koster 150.000 kroner å installere et anlegg tilsvarende det Stubberudlia borettslag nå får satt opp på ett av sine tak. Deler av anlegget er overskuddsmateriale fra et pilotprosjekt i Obos.

– Lønnsomheten er nok ikke så god i dette anlegget. Til det er det for lite. Det er helt klart stordriftsfordeler i denne typen anlegg, sier Larsen.

Kan ikke bare tenke penger

Som energirådgiver blir han stadig vekk kontaktet av borettslag som er interesserte i solenergi. Når borettslagene får vite prisen, ender de imidlertid stort sett med å velge andre løsninger.

Larsen mener man må være spesielt interessert, eller ha en motivasjon ut over den rent økonomiske for å velge solenergi i dagens marked. Med anlegg som ikke er lønnsomme før etter 15-20 år, må man nødvendigvis ha et langsiktig perspektiv.

Les også

Solceller i kulde?: – Jo kaldere, jo bedre

– Det borettslagene er opptatt av, er varmesentraler og effektiv oppvarming av radiatorvann. Da ender man ofte med fjernvarme eller varmepumpe. Det er det tiltaket som gir en umiddelbar økonomisk effekt, sier Larsen.

Mindre interesse for solfangere

Energirådgiver Joakim Larsen i Obos prosjekt opplever mindre interesse for solfangere enn for solceller. <i>Foto:  Eddie Chr. Thomas</i>
Energirådgiver Joakim Larsen i Obos prosjekt opplever mindre interesse for solfangere enn for solceller. Foto:  Eddie Chr. Thomas

Det er mindre interesse for solfangere, til tross for nesten dobbelt så stor effekt per installert areal. Larsen tror det delvis skyldes mindre omtale i media, og delvis at det er en mindre fleksibel løsning. Varmt vann fra solfangere kan ikke brukes til å drifte en heis, og overskuddsvarmen kan ikke selges ut i nettet.

– Per i dag er det ingen borettslag som har noe økonomisk å vinne på å installere solceller framfor noe annet, sier Larsen.

Både Molstad og Larsen påpeker at dagens regelverk gjør det umulig for borettslag med solcelleanlegg å bruke denne strømmen inne i de enkelte leilighetene. NVE varsler at det vil komme nye regler, kanskje så tidlig som neste år.

Montasjeprisene på småskalaanlegg har holdt en høy pris, men vi ser nå at dette er i ferd med å løsne

Joakim Larsen, Obos prosjekt

Obos tilbyr en støtteordning til borettslag som vil gjøre grønne investeringer, kalt «Grønt ansvar». Den gir opptil 300.000 kroner, eller halvparten av det totale beløpet, til tiltak som retter seg mot klima, miljø eller uterom. Miljødirektør Birgitte Molstad opplyser at Obos også gir lån til solcelleanlegg og andre energitiltak gjennom Obos-banken.

– Et boligselskap må ofte velge mellom nytt tak, eller solcelleanlegg. Nå skaffer vi oss erfaring med solceller, men det er bare én av flere ting som er veldig aktuelt om dagen. Vi får også mange henvendelser om elbil-lading, sier Molstad.

Bifacial, monofacial, solceller, solpark, solcellepark, solenergi, tosidige, ife, test, kw, kwh, energi, strøm, effekt, effektivitet, sammenligning, syre wiig, forskning, laboratorium
Les også

46 solparker er under planlegging – den største kan bli like stor som 500 fotballbaner

Håper premien skal gi økt investeringsvilje

Styreleder Nina Sommerset i Stubberudlia borettslag er svært glad for å motta et gratis solcelleanlegg, selv om det på langt nær dekker energibehovet på borettslagets fellesarealer.

Styreleder Nina Sommerset i Stubberudlia borettslag på Trosterud i Oslo håper solcelleanlegget på 50 kvadratmeter skal bli det første av mange. <i>Foto:  Privat</i>
Styreleder Nina Sommerset i Stubberudlia borettslag på Trosterud i Oslo håper solcelleanlegget på 50 kvadratmeter skal bli det første av mange. Foto:  Privat

– Vi har flate tak og en beliggenhet med mye sol. Vi håper dette anlegget skal bli en døråpner som gjør at vi kan få generalforsamlingen til å se nytten av å utvide anlegget om noen år. Vi håper også at andre borettslag i området skal dra nytte av våre erfaringer, sier Sommerset.

Hun peker på en søknad som var full av patos som en av forklaringene på at akkurat Stubberudlia ble valgt, i tillegg til egenskapene til det før nevnte taket.

Stubberudlia er blant de største borettslagene i Obos-systemet, med 465 leiligheter fordelt på høy- og lavblokker, i tillegg til flere næringslokaler. De høyeste blokkene er på 18 etasjer, ifølge Sommerset.

Larsen i Obos prosjekt mener privatboliger antagelig ville kunnet få et anlegg med samme kapasitet som på Stubberudlia til en lavere pris.

– Montasjeprisene på småskalaanlegg har holdt en høy pris, men vi ser nå at dette er i ferd med å løsne, og tror på lavere priser i tiden som kommer. Private boligeiere trenger heller ikke ta samme hensyn ved installasjon som en profesjonell utbygger, sier Larsen.

Solenergien som produseres hos Asko Vestby, går til å forsyne 58 ladepunkter for tunge kjøretøy og til å holde 20 minusgrader på frys. Selskapet har selv utviklet ladesystemet der en ladekabel blir vinsjet ned før den kobles til lastebilen. Det er også sprinkleranlegg på «jernarmen».
Les også

Dette er de ti største solcelleanleggene på norske bygg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.