VANNKRAFT

Høyeste augustpris siden 2008

Vi blir mer avhengig av import fra Europa.

Strømprisen i august var den høyeste augustprisen på ti år.
Strømprisen i august var den høyeste augustprisen på ti år. Foto: Terje Pedersen
 

Det aller meste som kan påvirke strømprisen peker oppover, sier LOS Energy, som opplyser at strømprisen i august ble den høyeste på ti år.

Systemprisen i august ble i snitt 50,25 øre per kilowattime. Prisen for juli og august er de høyeste vi har hatt, uavhengig av årstid, siden vinteren 2011.

Systempris er felles spotpris for det nordiske kraftmarkedet, Det nordiske prisområdet omfatter Danmark, Finland, Sverige og Norge.

Mer avhengig av import

Været er en av faktorene som påvirker strømprisen. Årets sommer har vært blant de tørreste i nyere tid i Norge. I andre kvartal i år kom det 40 prosent mindre nedbør i norske kraftmagasiner enn normalt, noe som bidrar til et prisnivå på 50 øre per kilowattime.

Med en svekket ressurssituasjon i Norden etter den tørre sommeren, blir vi mer avhengig av import fra Europa, og dermed blir prisene mellom Norden og Europa likere, opplyser LOS Energy.

Gjennomsnittsprisen i Norden er noe høyere enn i Tyskland så langt i år, men fremtidsprisene har enda ikke steget opp til de tyske nivåene – det vil værutviklingen gjennom vinteren kunne påvirke i stor grad.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.