KRAFT

Høyere strømpris vil gi mer bioenergi

BIOENERGI: Olje- og energiminister Åslaug Haga vil bruke både pisk og gulrot for å få strømforbrukerne til å gå over til bioenergi. Landbruksminister Terje Riis Johansen vil ha avsetning for skogsvirke som i dag går til spille.
BIOENERGI: Olje- og energiminister Åslaug Haga vil bruke både pisk og gulrot for å få strømforbrukerne til å gå over til bioenergi. Landbruksminister Terje Riis Johansen vil ha avsetning for skogsvirke som i dag går til spille. Bilde: TERJE BENDIKSBY

Den viktigste driveren for å få til mer bioenergi, er imidlertid å fjerne dagens rabatt på utkoblbart forbruk.

I dag får kunder med brenselsfyrt reserve, altså oljekjeler, redusert nettleie ved utkoblbart forbruk. Denne ordningen foreslår regjeringen å fjerne fra 2009.

Kinderegg

– De som har oljekjel i dag vil bli interessert i å legge om til bioenergi når rabatten forsvinner. Dette vil bli en driver i markedet, sa Haga på en pressekonferanse i går. Der presenterte hun og landbruksminister Terje Riis-Johansen regjeringens nye strategi for økt ubygging av bioenergi.

– Det som er så fenomenalt med satsning på bioenergi, er at vi greier å oppnå mange mål samtidig, sa Haga, og ramset opp: – Vi får reduserte klimagassutslipp, vi bidrar til næringsutvikling i distriktene, vi styrker forsyningssikkerheten og bidrar til å holde kulturlandskapet åpent.

Bonden som energiprodusent

Landbruksministeren mener det er et stort uutnyttet potensial for å høste ut mer råstoff til bioenergi fra norske skoger. – Vi snakker om den nye store bygdenæringen. Det er bioenergi i et nøtteskall, sa Riis-Johansen.

Ifølge Haga tilsvarer 14 nye TWh energiforbruket i Oslo på ett år, inkludert transport. – Det er enormt mye energi, og det betyr noe i forhold til energiforsyningen. Det er fenomenalt at bonden skal bli energiprodusent, sa hun.

Høyere strømpriser

Rådgiver Ane Brunvoll i Bellona spør om regjeringen vil gjøre noe med elavgiften for å stimulere til bruk av bioenergi.

– Vi har ekstremt lav strømpris i Norge i dag på grunn av mye tilsig og lite kontakt med omverdenen. Det er en situasjon som ikke kommer til å vare, er svaret fra Åslaug Haga. Strømutveksling til Europa og høyere kvotepris vil gi høyere strømpriser, oppsummerer energiministeren.

Brunvoll er fornøyd med regjeringens mål om 14 TWh og at det gjøres noe med utkoblbart forbruk.

– Men det er trist at virkemidlene i bunn ikke er kraftige nok til å nå målene. Det å øke elavgiften ville ha gjort at man kom i mål. Hvis de skal i mål, må regjeringen doble virkemidlene, enten ved å øke støtten hos Enova, ved å øke avgiftsnivået eller en kombinasjon av disse, sier Brunvoll til TU.no.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.