PRODUKSJON

High-tech forskere på museum

Utviklingen av nye materialer til bruk i moderne høyteknologisk industri, ligger i hovedsak i hendene på materialtekniske forskere. De samme forskerne brukes av blant annet British Museum i London for å analysere og katalogisere antikke materialer.

På bildet studerer en av museets forskere, sivilingeniør Susan La Niece, gullsmykker funnet i den berømte Winchester-skatten, fra romersk tid.

Hun har nettopp fastslått at legeringen består av 96 prosent gull, tre prosent sølv og litt under en prosent kopper. Enkelte av funnene kan dateres 2025 og 2075 år tilbake.

Mange er svært verdifulle gaver gitt til den lokale romerske stattholderen av førstekonsul Julius Gaius Cæsar, før keiseren besøkte Londinium for rundt 1950 år siden (år 54 f.Kr.).

Museets røntgenutstyr brukes til å se inn i et objekt og avsløre dets oppbygning, mens deres SEM (scanning electron microscope) brukes til å studere elementer helt ned til en tusendels millimeter størrelse. Samtidig lager SEM en kjemisk analyse av objektet.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.