Her tjener kvinnene best

Her tjener kvinnene best
I byggebransjen er det nå kvinnene som tjener best. De har nå i snitt 6000 kroner mer i årslønn enn menn. Bilde: colourbox.com

På tampen av fjoråret spratt kvinner forbi menn på lønnsstigen i bygg- og anleggsbransjen, viser tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene. Det skriver Dagsavisen.

Tjener mer

Heltidsansatte menn i byggebransjen tjente i fjor i snitt 418.800 kroner, mens kvinnene ved utgangen av året hadde 424.800 kroner i snitt. Det står i skarp kontrast til resten av arbeidsmarkedet, hvor kvinner i snitt tjener 15 prosent mindre enn menn.

– I enkelte yrkesgrupper kan dette kanskje skje. Men at det skjer i en hel bransje har jeg aldri sett før, sier rådgiver Håvard Hungnes Lien i SSBs seksjon for lønnsstatistikk til Dagsavisen.

Lederkvinner

Kun rundt sju prosent av omtrent 160.000 heltidsansatte i byggebransjen er kvinner, men mange av dem er representert i ledersjiktet.

Tidligere leder for Likelønnskommisjonen, Anne Enger, sier bygg- og anleggskvinnene er svært atypiske for arbeidsmarkedet.

– Et av funnene våre var at kvinner ligger etter i lønn ikke bare fordi arbeidsmarkedet er delt horisontalt, mellom sektorer, men at det også er delt vertikalt, med en stor overvekt av menn i lederstillingene. Bygg- og anleggsbransjen er derfor svært atypisk, sier hun til avisen.

Les også: Disse jobber aller mest

Kvinnelige atomsjefer i flertall

Undervannsingeniører tjener best

Kvinnene vinner på NTNU

Les mer om: