INDUSTRIFORSVAR

Her sprenger Forsvarsbygg ammunisjonslageret. Panserdøra fant de aldri igjen

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
18. sep. 2014 - 10:11

REGIONFELT ØSTLANDET: Teknisk Ukeblad sto på trygg avstand da Forsvarsbygg sprengte det som riktignok bare var en modell i 2:5-skala av et typisk ammunisjonslager, med 128 kilo TNT godt innpakket i betong, stål og sand.

13 sekunder

Hele 13 sekunder­ etter den kraftige eksplosjonen landet betongtaket på sletta igjen.

Døra i panser­stål fløy over en kilometer av gårde og er foreløpig ikke funnet igjen. Vi snakker om store krefter.

– Vi undersøker effekten av ulik overdekning på ammunisjonslagre. Ved å ha jord eller­ sand over lagrene kan vi gjøre lagringen tryggere og redusere sikkerhetsavstandene, forklarer prosjektleder Knut Gaarder Rakvåg i Forsvarsbygg.

Selve sprengningene ble foretatt under kontrollerte forhold på en gedigen slette langt inne i regionfelt Østlandet. To sprengninger ble foretatt med noen dagers mellomrom, med ulik mengde jordoverdekning.

Les også: Her sprenger Forsvaret fregatten i fillebiter

Prosjektleder: Senioringeniør Knut Gaarder Rakvåg leder sprengningsprosjektet. Foto: Eirik Helland Urke 113017000023

Måler effekten

En ulykke i et ammunisjonslager vil naturlig nok kunne gi omfattende skader i nærområdet.

Hensikten med disse forsøkene er å måle effekten av ulike tiltak, for å redusere konsekvensen for omgivelsene ved ulykker eller angrep.

Etter sprengningene blir alle betongbitene målt med vekt og plassering, og informasjonen legges inn i en egen database sammen med data fra lignende forsøk bakover i tid.

Dette skal igjen kunne brukes i programvare som beregner sikringsavstander i ulike sektorer fra ammunisjonslageret. Målet er å kunne redusere sikringssonene rundt ammunisjonsanleggene.

Les også: Slik blir hjelmene til de norske F-35-flygerne

Stabler: Overingeniør Knut Ove Hauge stabler 128 kilo TNT og litt C4 inne i «ammunisjonslageret» før detonasjonen. 83024006460

Trygge sektorer

– Det vi kan si umiddelbart er at jordoverdekningen effektivt reduserer utkastet til sidene og bakover, mens det blir mer og lengre utkast i fronten fordi energien kanaliseres i den retningen. Fordelen er at man da får tre tryggere sider på ammunisjonslagret, og kun én farlig retning som kan styres mot sjø, fjell eller sikres på annen måte, forklarer Gaarder Rakvåg.

Det er Nasjonalt kompetansesenter for sikring av bygg (NKSB), underlagt Forsvarbygg, som står bak forsøkene i samarbeid med flere internasjonale partnere.

Forsøkene skal gi data og innsikt før en fullskalatest som vil foretas tidligst i 2015.

Ground Zero: Slik ser ammunisjonslageret ut etter sprengningen. Foto: Eirik Helland Urke 83024006460
Samling: Etter eksplosjonen samles og registreres alle betongrestene systematisk. Foto: Eirik Helland Urke 113017000023
Les også:

Her lager Forsvaret sine hemmelige gadgets

Se hæren kjøre stridsvogn med Oculus Rift

Her prøveskyter Forsvaret det nye mobile luftvernet

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.