INDUSTRI

Her er Tesla-sjefens nye romprosjekt

Skal kunne lande hvor som helst med et helikopters presisjon.

SpaceX-sjef Elon Musk, som også er sjef i Tesla, poserer foran den nye romkapselen som etter planen skal ta med seg mennesker ut i verdensrommet og tilbake igjen allerede i 2017.
SpaceX-sjef Elon Musk, som også er sjef i Tesla, poserer foran den nye romkapselen som etter planen skal ta med seg mennesker ut i verdensrommet og tilbake igjen allerede i 2017. Bilde: MARIO ANZUONI
30. mai 2014 - 09:01

Dragon V2 er det første forsøket på igjen å gi amerikanerne mulighet til å sende personer opp til verdensrommet. Inntil den er klar er alle verdens astronauter avhengige av russiske romskip, der en plass om bord koster 70 millioner dollar.

SpaceX konkurrerer med andre private selskaper om å levere det første kommersielle utstyret som kan ta astronauter opp til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Det kan skje så tidlig som i 2017.

Dragon-kapsler har fraktet utstyr opp i verdensrommet siden 2012, og en kapsel som nylig har kommet tilbake ble vist fram i forbindelse med lanseringen av neste generasjon.

Kan lande hvor som helst og fly igjen

Den nye kapselen skal kunne lande hvor som helst på jorda med et helikopters presisjon, mener SpaceX. Den skal styres med raketter og felle ut bein ved landingen, til forskjell fra fallskjermteknologien som er brukt over hav fram til nå.

Selskapet har kontrakt med NASA etter at amerikanerne avviklet sitt romfergeprogram. Det ble altfor dyrt for politikerne etter finanskrisen, og SpaceX er også opptatt av å kutte kostnadene.

Det at romkapselen kan lande og så brukes på nytt igjen, trekkes fram som et stort framskritt.

– Det er bare å tanke opp med nytt rakettbrennstoff, så flyr den igjen. Det er utrolig viktig for å kunne revolusjonere adgangen til rommet, sier Elon Musk, direktør i SpaceX.

– Så lenge vi fortsetter å skrote raketter og romskip, vil vi aldri få en virkelig adgang til verdensrommet. Det vil alltid være ufattelig dyrt. Hvis fly ble kassert etter hver flyging, ville ingen være i stand til å fly, fortsetter Musk.

Les også: Her er Tesla-gründerens nye og ville visjon

Musk med den nye Dragon-kapselen. Motorene i front. MARIO ANZUONI

Trenger ikke robotarmen

Tidligere i vår sendte selskapet den ubemannede kapselen Dragon opp til ISS med forsyninger. Kapselen, som ble lansert torsdag, kan bemannes med opp til sju astronauter, i tillegg til utstyr.

En annen forbedring er at den lettere kan dokke på romstasjonen, og ikke må hentes inn med en robotarm slik dagens kapsler må. Dragon V2 har også forbedret varmeskjold.

NASA skal være med på ferdigutviklingen og testflygingen av romkapselen de til slutt bestemmer seg for, og vil trolig velge en eller to typer i løpet av sommeren.

Les også:

– Hvordan ville en oljeplattform på strøm, designet av Elon Musk se ut?

Sendte danske kreftceller ut i verdensrommet

Billig-Tesla får 320 km rekkevidde  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.