INDUSTRI

Her er Norske Skogs redningsplan

Finansdirektør Andreas Enger i Norske Skog har varslet en gjennomgang av alle konsernets fabrikker.
Finansdirektør Andreas Enger i Norske Skog har varslet en gjennomgang av alle konsernets fabrikker. Bilde: Holm, Morten

Maktkampen om Norske Skog pågår for fullt.

Trioen bak selskapet Unionen, Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik, ønsker blant annet å selge den asiatiske virksomheten for å få selskapet ut av gjeldsskvisen.

Vil ikke selge i Asia

Børsnotering i Asia

I dag legger ledelsen i Norske Skog frem sin redningsplan. De kommer til å gå mot et salg av fabrikkene i Asia, men heller gå inn for en børsnotering av virksomheten. Dette skal bidra til å kutte i gjelden til selskapet, som har kommet opp i astronomiske 17 milliarder kroner.

Det kommer frem av presentasjonsmaterialet som selskapet har lagt frem i forkant av en telefonkonferanse senere i dag. Hvor mye de ser for seg å dra inn på en børsnotering av den asiatiske delen av Norske Skog, kommer ikke frem.

De skriver derimot at børsnoteringen gjøres for å synliggjøre verdien av selskapene i konsernet og ser for seg en vekst i Asia på rundt fem prosent.

Selger i Norge

Samtidig ønsker ledelsen i selskapet å selge eiendommer for mellom en halv og en milliard kroner. Norske Skog sitter på lukrative eiendommer, blant annet Union-området i Skien, representasjonsgården i Aurskog/Høland og en gård på Ranheim utenfor Trondheim.

Dette er nok et forslag som klinger godt i ørene til Stordalen, Spetalen og Gusevik, som foreslo dette før jul.

Øker prisen

Ledelsen foreslår også å redusere kapaisteten for produksjon av avispapir i Europa med mellom 300.000 og 400.000 tonn, et trekk de gjør for å øke prisene på avispapir i denne delen av verden.

Selskapet utelukker i den forbindelse heller ikke konsolidering av fabrikkene i Europa. Norske Skog har totalt åtte fabrikker i Europa, tre av dem i Norge.

Selskapets investeringsramme for 2008 er på 1,6 milliarder kroner og ledelse skriver i presentasjonen at Norske Skog fortsatt har god kontantstrøm i et krevende marked.

Vil selge fabrikker til staten

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.