INDUSTRI

Her er Ernas historiske mannskap

Norges nye statsminister presenterte statsrådene.

To timer før hun formelt blir landets andre kvinnelige statsminister leste Erna Solberg opp listen med statsråder for pressen i Stortingets vandrehall.
To timer før hun formelt blir landets andre kvinnelige statsminister leste Erna Solberg opp listen med statsråder for pressen i Stortingets vandrehall. Bilde: Scanpix

Høyre-leder Erna Solberg mønstrer et lag med bred politisk erfaring, men få av de nye statsrådene har sittet i regjering før.

Kvinneandelen er 50 prosent, og Sørvestlandet er godt representert.

To timer før hun formelt blir landets andre kvinnelige statsminister og den første fra Bergen siden Johan L. Mowinckel i 1935, leste Erna Solberg opp listen med statsråder for pressen i Stortingets vandrehall.

Både ministertitlene og departementsstrukturen ble gjort kjent da navene ble lest opp. Norgeshistoriens første regjering der Fremskrittspartiet inngår, blir seende slik ut:

Statsminister Erna Solberg (H)

Den 52 år gamle Høyre-lederen fra Bergen var de borgerliges felles statsministerkandidat i valget. Hun går til jobben med lang erfaring både som stortingspolitiker og statsråd i Bondeviks andre regjering.

Statsråd ved Statsministerens kontor Vidar Helgesen (H)

45-åringen overtar stillingen som Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har hatt under Jens Stoltenberg. Var statssekretær i UD i årene 2001– 2005 og engasjert i det norske arbeidet med å skape fred på Sri Lanka. Fra Bodø.

Utenriksminister Børge Brende (H)

Hentes hjem fra jobb som administrerende direktør i Verdens økonomiske forum for å bekle stillingen. 48-åringen var generalsekretær i Norges Røde Kors fra 2009 til 2011 og har statsrådserfaring fra Bondeviks andre regjering. Oppvokst i Trondheim.

Finansminister Siv Jensen (Frp)

44-åringen fra Oslo har ledet Frp siden 2006, og hun ble nestleder i partiet i 1999. Er utdannet diplomøkonom fra Norges Handelshøyskole. Har vært en sterk pådriver for å få Frp inn i regjering.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H)

48-åringen fra Bærum har lenge vært en av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere og får nå ansvaret for et nytt «superdepartement». Har vært Høyres finanspolitiske talsmann siden 2001 og nestleder i en årrekke. Ledet Unge Høyre på 1990-tallet.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)

41-åringen har frontet Frps økonomiske politikk i en årrekke, både som finanspolitisk talsmann og stortingsrepresentant i årene 2005– 2013. Blir nå statsråd på ett av partiets kjerneområder. Bor på Bryne i Rogaland.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Frontet Høyres tunge satsing på helsepolitikk i valgkampen og har sittet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget siden 2009. 42-åringen har vært andre nestleder i partiet siden 2010. Fra Rogaland.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H)

37-åringen har ledet forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget de siste fire årene. Tidligere leder for Unge Høyre og fast stortingsrepresentant fra 2005. Oppvokst på Strømmen og i Tromsø, men bor i Oslo.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Har bakgrunn fra Unge Høyre. 35-åringen har sittet på Stortinget siden 2009 og vært partiets arbeidspolitiske talsmann. Får nå ansvaret for ett av Høyres viktigste satsingsområder. Oppvokst i Porsgrunn.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

37-åringen fra Vestfold har de siste fire årene gjort seg bemerket som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Var andre nestleder i den særskilte 22. juli-komiteen. Satt i Frps sentralstyre i årene 1989– 99.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp)

38-åringen bor i Trondheim og har hatt en rekke partiverv lokalt og regionalt. Stortingsrepresentant i årene 2005– 2013.

Les også: – Det må være like lønnsomt med vindkraft i Norge som i Sverige

Næringsminister Monica Mæland (H)

45-åringen har vært byrådsleder i Bergen siden 2003, men er oppvokst i Arendal. Fra 2010 har hun vært medlem av arbeidsutvalget i Høyres hovedorganisasjon. Hun kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement sammen med Elisabeth Aspaker.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp)

39 år og fra Levanger og stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag fra 2005. Leder av arbeids- og sosialkomiteen fra 2009.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp)

Medlem av Frps sentralstyre fra 2005 og byråd i Oslo i årene 2006– 2012. 35-åringen var politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe i årene 2001– 2004. Fra Møre og Romsdal, men bor i Oslo.

Kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey (H)

57-åringen har bred regjeringserfaring fra Bondeviks andre regjering, både som statssekretær og statsråd. Politisk aktiv siden 1979 og stortingsrepresentant i årene 1989– 1997. Bor på Karmøy i Rogaland.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp)

Stortingsrepresentant siden 2005 og medlem av Frps gruppestyre siden 2009. 44-åringen fra Rogaland har vært politisk aktiv siden 1995 og har representert Fremskrittspartiet i en rekke komiteer på Stortinget.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H)

Selv med bare 52 år utgjør harstadværingen en tredel av Solberg-regjeringens «veterankorps» – de over 50. Innvalgt første gang i 2005, men har erfaring som vararepresentant, samt politisk rådgiver og statssekretær i Bondevik II-regjeringen. Kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement med Mæland.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H)

Fylkesrådmannen i Vest-Agder blir miljøvernminister. Navnet til 46-åringen var det siste som kom offentligheten for øre tirsdag. Bak seg har hun blant annet vervet som generalsekretær i Unge Høyre og har jobbet om politisk rådgiver for stortingsgruppa.

Les også:

Solvik-Olsen hyller Ola Borten Moe

Ny regjering lover oljevernberedskapssenter i Lofoten og Vesterålen

De rødgrønne kaller det «vei på avbetaling»...  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.