OLJE OG GASS

Heder til ny norsk teknologi

PRISVERDIG: Administrerende direktør Rolf Thorkildsen og leder av forretningsutvikling, Jan Kristian Vasshus fikk med seg en utmerkelse Spotlight for new Technolgy, Søkelys på ny teknologi, fra årets OTC.
PRISVERDIG: Administrerende direktør Rolf Thorkildsen og leder av forretningsutvikling, Jan Kristian Vasshus fikk med seg en utmerkelse Spotlight for new Technolgy, Søkelys på ny teknologi, fra årets OTC. Bilde: Anders J. Steensen

Houston: I alle år har metoden for å fjerne borekaks fra boreslammet vært et problem i oljeindustrien.

Utstyret har vært tungt, det har vært stort og det både rister og bråker.

Lukket

– Vi har utviklet en maskin som fjerner boreslammet uten at det vibrerer. Hele prosessen er innelukket slik at vi fjerner farlige gasser enten fra olje eller fra kjemikalier i boreslammet. Samtidig veier hele utstyret langt under halvparten av det dagens utstyr veier, forteller Jan Kristian Vasshus i Cubility.Kombinerer teknikker

Den nye maskinen kombinerer teknologi fra næringsmiddelindustrien med vakuum.

I stedet for at boreslammet kommer ned i store ristere for å skille boreslam og borekaks, kommer boreslammet over en spesialvevet duk som er porøs.

Duken er uendelig og er montert over ruller, ikke ulikt apparater i fiskeindustrien og annen næringsmiddelindustri. Et system med vakuum skiller borekaksen fra borevæsken.

HMS-positiivt

Hele prosessen er innelukket slik at personell er ikke eksponert for skadelige gasser enten fra olje eller kjemikalier i borevæsken.

– Vi har laget hele systemet i rustfritt stål. Dermed slipper vi rustproblemer, noe som er et problem når det følger sjøvann eller andre væsker med høy saltinnhold med borevæsken. Særlig forekommer det når det brukes vannbaserte borevæsker, sier Vasshus.Mange bidragsytere

Mudcube er utviklet av Cubility (tidligere Virdrill) i et Demo 2000 prosjekt.

Samarbeidspartnere har vært Halliburton, StatoilHydro, Rogaland Kunnskapspark. På finansieringssiden har Cubility hatt hjelp av Innovasjon Norge, ItEnergy AS og Energy Ventures.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.