ENERGI

Havets næringskjede i fare

Mengden av phytoplankton, grunnelementet i den marine næringskjeden, er siden tidlig på 1980-tallet betydelig redusert i flere havområder på den nordlige halvkule. Det viser i hvert fall en sammenligning av to sett med satellittdata.

Phytoplankton-nivåene nær ekvator har steget, men siden konsentrasjonen er særlig stor i nord, konkluderer studien med at den totale mengden er på vei nedover.

To av forskerne bak studien, Watson Gregg ved Nasas Goddard Space Flight Center og Margarita Conkright ved Noaas National Oceanographic Data Center, har også oppdaget noe som later til å være en sammenheng mellom nyere regionale klimaendringer, tilkjennegitt ved høyere overflatetemperaturer og svakere overflatevinder, og områder der phytoplankton-nivåene er redusert.

Phytoplankton består av mange forskjellige arter mikroskopiske, frittflytende marine planter som utgjør matgrunnlaget for andre livsformer i havet. - Hele den marine næringskjeden avhenger av phytoplanktonets helsetilstand og produktivitet, uttaler Gregg.

De to settene med satellittdata - det eldste fra 1979-1986 og det andre fra 1997-2000 - tar for seg nivået av hav-klorofyll, det grønne pigmentet som i planter absorberer sollys i fotosynteseprosessen.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.