KLIMA

Har gitt opp å redde havarert skip

Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstand i Oslofjorden onsdag morgen
Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstand i Oslofjorden onsdag morgenBilde: Poppe, Cornelius

Skipet grunnstøtte rett før klokken 7.

Skipet ligger noen meter fra land ved Fagerstrand på Nesodden.

– Ingen av de 13 som var om bord da skipet grunnstøtte, er lenger om bord. Derfor er det ingen redningsaksjon lenger. Vi konstaterer at alle de 13 er i god behold, sier pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen til NTB.

Norsk-eid

Skipet Crete Cement er registrert på Bahamas og hadde et mannskap på tolv samt los om bord da det grunnstøtte.

Skipet eies av Bergensrederiet Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS. Rederiet eier blant mange andre typer også 22 cementskip.

Beredskap

Det er så langt ikke meldt om lekkasjer fra havaristen, men oljevernberedskapen i området er klar til å bli mobilisert hvis det blir nødvendig.

– Ifølge våre opplysninger har skipet 14 tonn marin diesel, 115 tonn tungolje og rundt 5 tonn smøreolje om bord, sier beredskapsvakt Hilde Dolve ved Kystverkets beredskapsavdeling i Horten til NTB.

Grunnstøtte først

– Vi fikk melding klokken 7 fra trafikksentralen i Horten om at skipet var gått på grunn ved Fagerstrand, men kommet seg fri. Etter litt fant mannskapet ut at det var lekkasjer i forpiggen og i lasterommet, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen i Follo politidistrikt. Mannskapet valgte da å sette skipet på grunn.

Både losen og mannskapet ombord var svært erfarent, ifølge rederiet som eier skipet.

Erfarent mannskap

De tolv som utgjør besetningen ombord er en russisk kaptein, en polsk styrmann, en litauisk elektriker, tre kroatere og seks menn fra Indonesia.

- Skipet grunnstøtte, og losen og kapteinen oppdaget at det var hull i skroget og at det tok inn vann. De bestemte seg da for å kjøre på grunn - hadde de blitt liggende på samme sted ville skipet gå rett ned, sier Per Rønnevig, talsmann for rederiet KGJS Cement AS, til Dagbladet.no .

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.