T2

Har du LP-er, er dette maskinen du skal ha

TEST: Pro-Ject Debut Carbon platespiller.

Pro-Ject Debut Carbon gir deg mye godlyd for lite penger.
Pro-Ject Debut Carbon gir deg mye godlyd for lite penger. Bilde: Watt
Håvard Holmedal
16. juli 2012 - 14:45

Pro-Ject Debut Carbon platespiller

Pluss:

  • Flott finish
  • Avansert teknikk til prisen
  • God og skikkelig lyd

Minus:

  • Det er fortsatt trøblete å sette opp platespillere skikkelig

Pris: 3000.- m/ Ortofon OM10

3500.- m/ Ortofon Red

Importør: Ljudtema

Karakter: 6

Jeg er fortsatt eier av et firesifret antall LP-plater med svært mange gode innspillinger.

Bare det å bla gjennom haugen for å finne de aller beste til akkurat denne testen, sjekke coveret for informasjon, gå over rillene med platerenseren, og til slutt høre den forbausende gode lyden over stereoen hadde noe seremonielt over seg som CD-spilleren og Sonos-systemet hjemme ikke er i nærheten av.

Avansert til prisen

For å dempe vibrasjoner fra motoren hviler den på sorbotan som har store dempende evner og gjør om vibrasjoner til varme. Motoren driver så platetallerkene med et tynt belte.

Tallerknene er av stål og ringer ganske kraftig. Det blir bedre når platematten legges på, men med de kvalitetene som finnes i denne spilleren ville jeg ikke tvilt et sekund på å kjøpe modellen med akryltallerken.

Jeg brukte en tynn matte av blygummi for dempe den medfølgende tallerkenen, og det gjorde en stor forskjell for lytteopplevelsen. Det hele ble mer avslappet og rolig, samtidig som detaljene kom bedre frem.  

Uansett hva som er gjort mekanisk med denne spilleren er det likevel bare armen som kan kalles ”hightech”. Den er nemlig laget av karbon. 

TEST: Shure SRH-1440: Suveren til akustisk musikk

Behagelig og oppløst

Det er litt å skru på, justere på og knote med når man skal sette opp en platespiller, men du skal omtrent montere pickup-en feil vei for å virkelig gjøre noe alvorlig galt.

Med en pickup-vekt, min faste antiskatingplate (som er helt uten spor og helt blank) og en hendig mal for tilpasning av vinkelen på pickup-en var jeg klar for å spille. Dette er veldig nyttig ekstrautstyr!

Jeg spilte først litt med Ortofon OM10, og ble overrasket over hvor godt det spilte. Spilleren gir åpenbart pickup-en veldig gode arbeidsvilkår, og det selv om jeg kun brukte stoffmatten som fulgte med.

Likevel savnet jeg friskheten, dynamikken og bassen jeg har i min egen spiller, og skiftet til Ortofon Red.

For fattige fem hundre kroner får du det som må være lydverdens største opplevde økning i lydkvalitet i forhold til pris.

Det virker som om Ortofon Red går dypere i rillene og graver frem enda flere detaljer, bedre dynamikk, bedre fokus og perspektiv og et langt mer underholdende og fengslende lydbilde.

Samtidig er det en avslappende og naturlig spillemåte som gir lyst til å spille mer musikk. Jeg skal ikke ta diskusjonen om CD vs LP, men jeg noterer at jeg koser meg og synes livet er godt.

Selv med litt knitring, litt bakgrunnsstøy og med litt manglende ro bakover i lydbildet er dette flott!

TEST: Harman Kardon BDS 470: Hjemmekino i to kanaler

Jennifer hjem

Jeg spiller hele Jennifer Warnes sin Famous Blue Raincoat som må regnes for å være en klassiker på LP, og får Jennifer hjem til meg.

Stemmen er troverdig og nær, og de enkelte instrumentene på innspillingen står fjellstøtt fokusert i lydbildet.

CD-en er faktisk en nedtur i forhold, og det er jo litt spesielt å notere at jeg spiller hele første siden uten å ”skippe” til neste spor slik jeg gjør når jeg spiller CD-er. Jeg lever liksom litt langsommere, og tar meg bedre tid.

Konklusjon

Jeg må si jeg ble både overrasket og imponert over denne spilleren.

De spillerne jeg har hørt i de siste årene har uten unntak kostet for mye penger, og da er det morsomt å se at budsjettspillerne kan tilby så utrolig mye god lyd for pengene.

Har du noen LP-er liggende, eller har lyst til å skaffe noen, er Project Debut Carbon maskinen du skal spille dem på.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

TEST: Focal Chorus 836V: Tåler skikkelig volum uten å miste kontrollen

Alt du bør vite om 3DTV

Disse kameraene gir fine sommerbilder

TEST: Den heftigste PC-en vi har testet i år

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.