ENERGI

Har beholdt kraftkompetansen

KJELLER: – Mange tror at vårt vannkraftmiljø ble nedlagt samtidig som produksjonsverkstedet på Sørumsand ble solgt 1. oktober. Dette er ikke riktig. Vi har ikke bare beholdt kompetansen, men styrket den og har fortsatt serviceavdeling og egne montører, påpeker Birger Godal Holt.

– Sørumsand var et stort verksted, med mye større kapasitet enn det som var behovet for vannkraft-Norge, legger salgssjef Tore Knutsen til.

Hele 70 til 80 prosent av produksjonen ved Sørumsand gikk til eksport.

Begge to har lang fartstid innen norsk vannkraft. Tore Knutsen arbeidet med design av vannkraftturbiner i mange år på Sørumsand før han etter hvert havnet på hovedkontoret på Kjeller. Holt har også arbeidet både som designer og konsulent innen vannkraft.

– Norge er et høykostland og med pressede priser, spesielt på innenlandsmarkedet, ble det for dyrt å produsere nye deler i Norge. GE har mange verksteder og et nytt stort verksted var under oppbygging i Kina. I en totalvurdering mener vi det var riktig å trekke oss ut av Sørumsand. Dessuten satte vi som betingelse at arbeidsplassene skulle bevares ved salget, hevder Holt.Teknologiansvar

GE på Kjeller har globalt ansvar for høytrykksturbiner innen vannkraft hos GE Energy, mens GE i Canada tar seg av lavtrykksturbiner. – Vi har høyt trykk i en stab på 150 på Kjeller, der minst halvparten arbeider med teknologi. Dessuten har vi et laboratorium med 10 ansatte i Trondheim. Vi har fortsatt et meget oppegående miljø som driver med vannkraftutvikling i Norge, sier Holt.

Det nye er at de nå må være mer påpasselig med å sende ingeniørene ut av landet når de skal ha kontakt med stedene som produserer det som blir utviklet. Først og fremst til den nye fabrikken i Kina som ble åpnet i fjor. Like utenfor Shanghai har GE bygd opp en fabrikk med en totalflate på nesten 50 mål og svært moderne maskinpark. To av maskinene fra Sørumsand er også flyttet til denne fabrikken.

– Fra Norge har vi akkurat nå tre mann med bakgrunn fra miljøet på Sørumsand stasjonert der nede. De skal følge opp produksjonen, sier Knutsen.Tar inn nyutdannede

I alt har GE på Kjeller nå 33 kontrakter i forskjellige. Det største prosjektet i Norge er turbinen til Blåfalli Vik til Sunnhordland Kraftlag AS. Turbinen har en effekt på 230 MW og er den største GE har levert i Norge siden utbyggingen av Svartisen. Blåfalli Vik skal settes i drift til høsten.

Det største prosjektet under arbeid er levering av tre francisturbiner og to peltonturbiner, totalt 840 MW, til Nam Theun 2 i Vietnam. Største turbiner i ordre er to pumpeturbiner hver med en effekt på 360 MW til Korea.

– Det er med andre ord full aktivitet, og vi ansatte et tjuetalls nye ingeniører i fjor, sier Holt. De tar inn nyutdannende ingeniører som får intern opplæring på teknologisiden. – Men vi har flere åpne stillinger og merker at det er mangel på gode ingeniører.Prestisjelevering

Å være leverandør av turbinteknologien til Kinas vannkraftprosjekt Three Gorges har gitt størst prestisje for GE på Kjeller. Hver turbin er på 840 MW. Det patenterte X-Blade-designet for francisturbiner gir meget god virkningsgrad samt andre viktige driftsegenskaper.

– For Three Gorges var virkningsgrad og stor variasjon i fallhøyde spesielt viktig. Hver promille virkningsgrad var verdsatt til over 100 millioner kroner, sier Holt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.