IKT

Gudes teknologi god nok?

Den siste tiden har bølgene gått høyt omkring Opticom. I kjølvannet av to analyser fra Norse Securities og Orkla Enskilda Securities skjøt aksjekursen i været fra under tusen til over to tusen i løpet av noen dager. I skrivende stund ligger den omtrent midt mellom disse nivåene.

De rosende analysene ble for en stor del basert på angivelig støtte til Hans Gude Gudesens teknologi i en rapport fra en forsker - eller var det en student? - ved anerkjente MIT i USA. I den etterfølgende føljetongen i våre finansaviser fremgår det etter hvert at rapporten ikke utelukkende var positiv, men at analytikerne hadde valgt ut de mest positive delene fra rapporten.

Vi skal vokte oss vel for å uttale oss om hvorvidt Opticoms teknologi er god nok eller ei. Men vi hadde en grundig gjennomgang av teknologien i Teknisk Ukeblad nr 7/1998. Denne kan fremdeles trygt anbefales som et godt grunnlag og utgangspunkt for egne meninger.

Prinsipper:

Data-registrering: Ved å sende strømpulser gjennom de to kryssende elektrodene (1), emitteres lys fra det øverste polymersjiktet (2) i krysningspunktet. Dette lyset gir en lokal fargeendring i lagringssjiktet (3). Dermed er informasjonen - 1 bit - lagret.

Data-avlesing: For å hente ut informasjonen sendes en svakere strømpuls i elektrode (4). Det øverste polymersjiktet (A) sender da ut et svakere lys som belyser den endrede fargen på lagringssjiktet (5). Den egentlige avlesningen skjer så i det tredje polymersjiktet (C). Der detekteres lyset og omformes til elektrisk strøm (7), som så kan overføres til ekstern elektronikk for videre behandling. Informasjonen kan leses ut så mange ganger man vil. De grå elektrodene på figuren må være gjennomskinnelige.

Opticom har forenklet konstruksjonen ytterligere, men prinsippene for datalagringen er de samme.

A: Lysemitterende polymersjikt

B: Lagringssjikt

C: Lysdetekterende polymersjikt

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.