BYGG

– Gründere med kapitalbehov vil slite

Harald Kjelstad, adm. dir i Siva (th) og Geir Reiersen i Siva Tech.
Harald Kjelstad, adm. dir i Siva (th) og Geir Reiersen i Siva Tech.Bilde: Trond Gram

– Vi bygger infrastruktur for nyskaping, sier Harald Kjelstad, administrerende direktør i SIVA, statens selskap for industrivekst.

Med 440 000 kvadratmeter fordelt på rundt 100 kunnskaps- og forskningsparker, industri- og næringshager samt industriinkubatorer er det nok en viss sannhet i det SIVA-direktøren sier.

Starthjelp

Siden den første industriparken, på Verdal i 1968, har tusenvis av arbeidsplasser blitt skapt med fødselshjelp fra SIVA.

Det gjelder f.eks. Leiv Erikssonsenteret i Trondheim, forskningsparker på Gaustad i Oslo, på Kjeller, i Narvik, Bergen, Stavanger og IT-Fornebu.

Kunnskapsparker fra Arendal til Alta og næringshager på hvert skjær og i hvert dalføre har også nytt godt av åpne investorlommebøker de siste årene.

Over 2500 bedrifter er samlokalisert i disse miljøene.Nyskapingen vil fortsette

Men nå rammer finanskrisen også her.

– Det er klart at bedrifter som er i gang med utvikling kan komme til å slite en periode. Det er nok en del gründere med et kapitalbehov som kommer til å slite litt, sier Kjelstad.

Likevel er han ikke utelukkende pessimist.

– Selv om det er en nedtur i næringslivet nå, vil nyskapingen fortsette. For nyskapingen er ikke dette nødvendigvis så ille. Dotcom-krasjet på begynnelsen av 2000-tallet førte til en viss psykologisk stagnasjon, men verden gikk videre. Det er litt av det samme vi ser nå, mener han.Får dyrere byggelån

SIVAs virksomhet tror han uansett ikke vil rammes hardt av nedturen. Det statlige selskapet har over 100 000 kvadratmeter under bygging for øyeblikket.

– Det gjøres sammen med sterke partnere, og det er ikke grunn til å stoppe noen av utbyggingene nå, sier Kjelstad.

De fleste av SIVAs forsknings- og industriparker bygges ut i samarbeid med private investorer, og i de fleste av dem har selskapet under 50 prosent eierandel.

Likevel tror ikke Kjelstad det vil bli tørke i de private investeringene.

– Risikoen er brukbart dempet i denne typen bygg. Jeg tror nok at investeringer i næringsparker og den slags er noe av det tryggeste man kan gjøre. Men det er klart at vi også må ha finansiering. Rentene på byggelån går opp. Vi innser at dette kan slå inn, sier han.Rekordinvestering i fjor

Fjoråret var det året med høyeste investeringer i industrisentre og innovasjonssentre for SIVA.

Rundt 500 millioner kroner ble investert gjennom heleide datterselskaper. Mye gikk til solcelleindustrien i Narvik, hvor REC har bygd opp en ny fabrikk og SolarCell Repower som er i sterk ekspansjonsfase samt Årdal-bedriften Norsun.

I tillegg ble det investert 1,3 milliarder kroner gjennom selskaper hvor SIVA eier mindre enn 50 prosent, blant annet utvidelse av Leiv Erikssonsenteret, IT-Fornebu og Høyteknologisenteret i Bergen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.