Grønn konkurransekraft – muligheter eller besvær

Så er Paris-avtalen i havn – og hva så, fortsetter vi som før eller får den konsekvenser?

Erna Solberg, Siv Jensen, Jonas Gahs Støre, illustrasjon til Integra
Erna Solberg, Siv Jensen, Jonas Gahs Støre, illustrasjon til Integra
Lars Skrøvseth, Styremedlem Integra
27. apr. 2016 - 07:00

Skal vi tro ekspertene, vil dagens produksjonsnivå av CO2 tilsi at de globale miljø-utfordringene etter hvert bli akutte. Da venter en hel verden på hvilke tiltak en etter hvert blir enige om.

Det meste av CO2-produksjonen er relatert til produksjon eller forbruk av energi. Innretninger for å redusere CO2-produksjonen blir omstilling til produksjon av fornybar energi og gjenbruk av energi. I kjølvannet av dette oppstår begrepet grønn konkurransekraft. Ambisjonene i Paris-avtalen tilsier at det er vanskelig å se andre virkemidler enn en CO2-avgift i en eller annen innretning. Det spennende blir om denne blir lagt på produksjon eller på forbruk av energi eller begge deler. Ender det med avgift på forbruk, vil den påvirke konkurransekraften i våre kunde­segmenter.

Les: Nordiske industribedrifter sløser med elkraft

Krav til omstilling

I Norge bader vi i ren og billig energi noe som skulle tilsi et solid fortrinn. Men dette betinger at vi får operere i en lokal andedam med nasjonale føringer og innretninger. Det er det vanskelig å se for seg, men om det skulle skje, vil det få andre konsekvenser, for internasjonalt er det naturlig å se for seg nye markeder med tekniske nyvinninger for å møte disse utfordringene. Om vi ikke får disse kravene til omstillingene, mister vi et lokalt/nasjonalt marked å «trene» på for å kunne nå ut internasjonalt.

Erna Solberg, Siv Jensen, Jonas Gahs Støre, illustrasjon til Integra.
Erna Solberg, Siv Jensen, Jonas Gahs Støre, illustrasjon til Integra.

Regjeringen har satt ned et utvalg som skal se på konsekvenser og mulige tiltak for å møte utfordringene. Utvalget, som består av Idar Kreutzer og Connie Hedegaard, skal levere sin innstilling i høst, og det er mange som ser med spenning fram til hva som meldes i innstillingen.

Les også: – NFA skal se på mulighetene for å gjenbruke teknologi fra oljesektoren i andre bransjer

Muligheter fremfor trusler

Integra, foreningen for tekniske system­integratorer, følger nøye med på det som skjer og holder oss orientert om utfordringer, men ikke minst mulighetene. Våre medlemsbedrifter mener å inneha den kompetansen som kreves. Vi vet av erfaring at det er de, som i enhver omstilling, ser muligheter framfor trusler som vinner. Vi ønsker selvsagt at norsk industri skal være vinnerne. Vi skal være med å gi industrien grønn konkurransekraft.

I dette innlegget er det rettet spesiell fokus mot industrien, men Integras andre segmenter vil også bli berørt. Skal vi nå Paris-avtalens ambisjonsrike målsettinger, må det bli en snuoperasjon på alle områder. Satsingene vil først om fremst komme innen de allerede etablerte prosjektene; Intelligente bygninger (ITB) og Intelligente trafikksystemer (ITS).

Teknologene i sentral posisjon

Vi teknologer står bak mange av dagens CO2 produserende prosesser. Nå får vi en mulighet til å være med å skape ny teknologi for å rydde opp. Den ballen tar vi – vi skal ikke sitte bakpå, men skal bidra foroverlent og proaktivt i dette arbeidet. Så er finalespørsmålet – hvem initierer snuoperasjonene, er det politikerne, forskerne, industrilederne, teknologene, naturvernerne eller andre? Kanskje får vi noen indikasjoner til høsten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.