MILJØ

Grisete sjøbunn ved skipsverft

Aker Brattvaag og de 12 andre verftene i Aker Yards har solide ordrereserver. De norske verftene konsentrerer seg om spesialskip, blant annet for offshoreindustrien.
Aker Brattvaag og de 12 andre verftene i Aker Yards har solide ordrereserver. De norske verftene konsentrerer seg om spesialskip, blant annet for offshoreindustrien. Bilde: Harald M. Valderhaug

Det er betydelig forurensning av miljøgiftene TBT og PAH i sjøbunnen utenfor mange skipsverft.

Det viser en undersøkelse Norsk institutt for vannforskning har utført på oppdrag for Statens forurensningstilsyn (SFT).

Meget sterkt

– Mange steder har meget sterk forurensing. Men det er ingen akutt miljøfare, sier Linn Bryhn Jacobsen, rådgiver i SFT.

Selv om det er høye nivåer av miljøgifter i sedimenter, betyr ikke det nødvendigvis at det er høye nivåer i fisk og skalldyr. Det avhenger av hvordan miljøgifter tas opp i næringskjeden. Når Mattilsynet gir kostholdsråd for et område, baseres dette på målinger direkte i fisk eller skalldyr.Gamle og nye synder

Forurensning fra skipsverft er knyttet til påføring og fjerning av gammelt bunnstoff som skal hindre begroing på båter.

Ifølge Bryhn Jacobsen stammer utslippene fra både gammel og ny virksomhet.

SFT understreker at selv om det er funnet høye nivåer av miljøgifter utenfor en virksomhet, er det ikke nødvendigvis denne virksomheten som er ansvarlig.

Andre syndere?

Forurensningen kan også stamme fra annen virksomhet i nærområdet.

Tjærebreing (PAH) med tilsats av kvikksølv var vanlig som bunnstoff tidligere.

I dag er TBT den mest alvorlige komponenten i bunnstoff. Bruk av tinnorganiske forbindelser i bunnstoff ble forbudt for båter under 25 meter i 1990. Og i 2003 ble forbudet utvidet til å gjelde påføring av TBT/TFT-holdig bunnstoff på båter over 25 meter.Mer komplekst i byhavner

Det er en tendens til at verftsområder i havner i tilknytning til byer har en mer sammensatt forurensning enn verftsområder hvor verftet er hovedbedriften eller eneste bedriften i området.

Eksempelvis hadde et verft som Aker Mekaniske Verksted i Oslo (der Aker Brygge nå ligger) høye konsentrasjoner av samtlige parametere innen 2000 m fra verftet, mens et verft som Rosendal i Kvinnherad i Hordaland kun har høye konsentrasjoner av TBT og PAH.

Kommenter gjerne saken: Er skipsverftene synderne?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.