IT

Gjør bildene dine tredimensjonale

LAGE BILDER:
Det er veldig lett å koble sammen bilder til en 3D-representasjon i Photosynth. Du må registrere deg på http://livelabs.com/photosynth/ og så får du anledning til å laste opp bilder slik at de kan vises i nettleseren.
LAGE BILDER: Det er veldig lett å koble sammen bilder til en 3D-representasjon i Photosynth. Du må registrere deg på http://livelabs.com/photosynth/ og så får du anledning til å laste opp bilder slik at de kan vises i nettleseren.

Vi er vant til at Google lanserer fantastisk teknologi helt gratis.

Nå er det Microsoft sin tur til å ta et stikk.

Fra i dag. torsdag 21. auguast, kan alle laste ned programmet Photosynth helt gratis. Det setter automatisk sammen en gruppe bilder og gjør at de kan betraktes tredimensjonalt.

Knips i vei

For at programmet skal utøve sin magi trengs det en del digitale bilder av et objekt, slik som et hus, en hytte eller noe monumentalt du eller noen andre har tatt bilder av på ferien. Tidspunkter, oppløsning eller andre parametre spiller ingen rolle.

Programmet prosesserer hvert av bildene for å finne kjennetegn i dem slik som utspring på bygninger, dørhåndtak, grener på trær, og så videre.

3D-beregning

Fotografier som deler kjennetegn lenkes sammen og når de samme kjennetegnene finnes på flere bilder kan programmet beregne deres tredimensjonale posisjon. Omtrent det samme hjernen gjør i sanntid når den ser to litt ulike bilder med hvert av øynene.

Beregner avstand

Men i motsetning til hjernen, som vet at ”bildene” kommer fra ”sensorer” som står fem, seks cm fra hverandre vet ikke Photosynth hvorfra bilden er tatt.

Men programmet har mange flere bilder å ta av, og kan derfor beregne hvor kameraene har vært ut fra alle kjennetegnene det har logget.

Programmet bygger opp en vektormodell av alle kjennetegnene og kan lenke sammen rasterdata fra bildene slik at de blir dimensjonsnøyaktige.

For brukeren betyr det en mulighet til å zoome inn og ut og manøvere rundt i et nærmes levende bilde i stedet for et flatt fotografi.

Flere versjoner

Microsoft har store planer for Photosynth og kommer til å arbeide videre med 3D-opplevelsen i fremtidige versjoner.

Programmets mønstergjenkjenning gjør at et bilde av noe postet på nettet vil være nok til å fortelle hva det dreier seg om fordi det lar seg sammenlikne med andre bilder omtrent som et fingeravtrykk.

Kanskje Microsoft har skapt kimen til en bilderevolusjon?

Sjekk: http://labs.live.com/photosynth

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.