ENERGI

Gjennomgår strømbruddet

Statnett utarbeider alltid slike rapporter etter større feil, men feilsituasjonen denne fredagen var av en slik karakter at man også finner det riktig å sende rapporten til myndighetene.

Hovednettet som forsyner store deler av ytre Hordaland og Haugaland var intakt igjen i løpet av 40 minutter, med unntak av noe forsyning til aluminiumsproduksjon. I alt var 2500 megawatt forbruk ute på det meste.

- Feilen var for stor i forhold til det som vi mener er akseptabelt. Utfallet i tid var riktignok innenfor det som kan være tillatelig sett ut fra en samfunnsøkonomisk balanse mellom risiko og kostnader, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

Den ene feilen som bidro til uhellet var en ødelagt lineskjøt på ledningen fra Sauda til Nesflaten. Denne ledningen er nå midlertidig reparert. Lineskjøten er sendt til Sintef i Trondheim for nærmere analyse. Statnett anser det som viktig å finne årsaken til at ledningen fikk et slikt brudd. Dette er nødvendig for å vurdere om noe må gjøres på andre kraftledninger.

Selv om feilen på Vestlandet ble langt mer begrenset enn de store strømutfallene man hadde i Nord-Amerika og i Europa høsten 2003, mener Statnett at sentralnettet på Vestlandet må forsterkes.

Statnett søkte for flere år siden konsesjon for å bygge en ny kraftledning fra Sauda til Liastølen og fikk endelig konsesjon nylig. I tillegg startet Statnett og BKK i fjor høst et samarbeid for å utrede alternative løsninger for å forsterke hovedforsyningen inn til Bergensområdet. Denne utredningen ventes ferdig før påske.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.