SAMFUNNPOLITIKK

Gir pengene til realfag

Biografien 'Olav Thon - Milliardær i anorakk», skrevet av Hallgrim Berg, ble sluppet fredag. Thon sier nå at han vil at milliardformuen skal gå til forskning på realfag og medisin.
Biografien 'Olav Thon - Milliardær i anorakk», skrevet av Hallgrim Berg, ble sluppet fredag. Thon sier nå at han vil at milliardformuen skal gå til forskning på realfag og medisin. Bilde: Scanpix

Milliardær Olav Thon (85) vil at arven etter ham skal komme norske forskningsmiljøer til gode.

- Jeg er først og fremst interessert i å støtte realfagsstudier og utvikling. Jeg mener at mye av dette med understøttelse, hjelp til narkotika- og alkoholavhengige er en samfunnsoppgave som bør ivaretas av staten, sier Thon til Aftenposten.

21 milliarder

Olav Thon Gruppen hadde i fjor et overskudd før skatt på 1,3 milliarder kroner, og bladet Kapital har anslått Thons formue til 21 milliarder kroner.

Forretningen skal drives videre etter milliardærens død, og deler av overskuddet skal altså gå til forskning.

- Vitenskapelig forskning innen matematikk, fysikk og naturvitenskap er ofte blitt stemoderlig behandlet. Jeg tenker også på medisinsk forskning. Skal verden gå fremover, hjelper det ikke om du gir en stakkar et måltid mat, det varer bare noen timer eller en dag. Man må klare å finne løsninger som er til det beste for samfunnet. Innen medisin har det skjedd enormt mye. Det er ikke noe poeng i at folk skal leve til de er 150, men det er mye hensikt i at de skal leve et godt liv, sier Thon.

- Stort inntrykk

Og i Forskningsrådet, der jubles det.

- Det gjør stort inntrykk at Olav Thon vil gi betydelige pengegaver til forskning. Gaver i denne størrelsesorden kan ha stor betydning og bidra til å utløse mer av det store potensial som ligger i våre forskningsmiljøer, sier administerende direktør Arvid Hallén i en pressemelding.

Ifølge Hallén er det ingen tvil om at pengene trengs.

- Vi har de siste årene vært nødt til å avslå mange svært gode søknader, slik at det er mange muligheter til god anvendelse for økte midler. Utstyrsbehovene kan også være et interessant investeringsområde. Forskningsrådet stiller gjerne vår kompetanse til disposisjon med tanke på hvordan midlene kan brukes, sier han.

Mann for framtiden

Hallén håper flere vil følge i Thons fotspor.

- Gaven synliggjør også at private kan finansiere grunnleggende forskning, noe det ikke har vært tradisjon for i Norge. Med sine visjoner for langsiktige investeringer i grunnleggende forskning, viser Thon at han er en mann for framtiden, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.