INDUSTRI

Gigantfabrikken i rute

21. okt. 2008 - 12:41

Konsernsjef Erik Thorsen i REC la fram positive tall for tredje kvartal i dag.

Les også:

Samtidig advarte han mot å tro at REC og resten av solenergiindustrien vil skånes for den pågående finanskrisa.

– Når vi ser på hva som i dag skjer i bilindustrien og forbrukerelektronikk, vil det være naivt å tro at vi skal være den eneste industrien som ikke rammes. Men vi er forberedt, følger situasjonen tett, tar grep der vi må og beholder våre langsiktige mål, sa Thorsen da han presenterte kvartalsrapporten.

Ingen er trygge

Thorsen påpekte at REC er i den heldige situasjon at de har leveringskontrakter for all økt kapasitet i minimum to år framover.

Han påpekte at det er dem som tilhører leddene nærmest kundene som er mest eksponert for finanskrisa på kort og mellomlang sikt.

– Men på lengre sikt kan ingen på noe sted i verdikjeden føle seg trygge, understreket REC-sjefen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Etter planen i Singapore

REC-sjefen kom med beroligende meldinger når det gjelder fabrikkene selskapet har under bygging. Den største investeringen er i Singapore der REC i 2010 skal få verdens største fabrikk for silisiumskiver og solcellemoduler. Full drift er fra 2012.

– Byggingen er godt i gang. Modulfabrikken har skutt opp av jorda og framdriften er absolutt tilfredsstillende. Kostnadene er også fortsatt som tidligere anslått, sa Thorsen.

Det vil si nærmere 13 milliarder kroner.

Utsetter Herøya-oppgradering

Når det gjelder fabrikk nummer tre i Moses Lake skal FBR-anlegget settes i drift denne måneden mens silangassanlegget skrus på i november.

– Jeg er så sikker man kan bli på at vi får full oppstart i løpet av året. Men ettersom det er tusenvis av deler som skal samstemmes er det umulig å gi noen hundre prosent garanti, uttalte Thorsen.

Fabrikk nummer fire skal være ferdig til å produsere mot slutten av neste år. Det samme skal Herøya III og IV, mens oppgraderingen av Herøya I og II nå er utsatt på ubestemt tid.

Avfall til 2,9 milliarder kroner

I Moses Lake lager REC superrent polykrystallinsk silisium – internasjonalt betegnet som Solar Grade Silicon (SGS) – i en patentert og kosteffektiv prosess de kaller FBR (Fluidized Bed Reactor).

I motsetning til den mer vanlige Siemens-reaktoren, der silisiumet i silangassen avsettes på staver, brukes små kuler (granulat) som samlet har over hundre ganger så stor overflate.

Men i tillegg til granulat har det i FBR-prosessen blitt silisiumstøv og -pulver til overs. Fram til onsdag er dette blitt avskrevet som avfall, men REC har nå solgt støvet til en asiatisk solcelleprodusent for 2,9 milliarder kroner.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.