SAMFERDSEL

Demning brast i Bergen. Byrådsleder advarer om at det vil skje igjen

Den midlertidige demningen som var bygget i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert.
Den midlertidige demningen som var bygget i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
En geolog vurderer sikkerheten nedenfor Munkebotsvatnet etter at demningen der brast onsdag kveld. Fremdeles er 133 personer evakuert fra boligene sine.
 
Sammen med politiet er geologen torsdag formiddag i området nedenfor den ødelagte demningen for å vurdere om det var trygt for beboere å vende tilbake, opplyser Bergen kommune.
 

– De er i området nå og foretar en befaring før området kan bli frigitt, sier kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke til TU.

- Har ikke oversikt

Hun sier at kommunen har hovedfokus på å sikre område.

– Deretter skal vi gå ordentlig inn i hva som har skjedd og hvordan demningen kunne briste. Å si noe om det nå vil bli upresist, siden vi ikke har full oversikt, sier Fagerbakke.

Torsdag ettermiddag holdt kommunen pressekonferanse. Her kommer det frem at kommunen ennå ikke har oversikt over hva som førte til at dammen brast. Det er heller ingen som kan svare på når området vil bli frigitt.

Byrådsleder i Bergen, Harald Schjeldrup lover at de skal finne svar på hva som har skjedd, og bruke lærdommen herfra til å forebygge lignende hendelser i fremtiden.

– Bergen har mange dammer og klimaet endrer seg. Vi kommer til å oppleve slike hendelser igjen, sa han til Bergens Tidende.

Av de 133 evakuerte var det 36 personer som takket ja til Bergen kommunes tilbud om innlosjering på beredskapshotell onsdag kveld. De øvrige ordnet privat overnatting, opplyser kommunaldirektøren.

 
Slik så det ut da demningen brast for fullt. Skjermbilde: Bergen brannvesen

Visste om lekkasjen

Ved 20.15-tiden onsdag brast den midlertidige demningen i Munkebotsvatnet i Bergen, og store vannmasser fosset ut. Lekkasjen var kjent på forhånd etter at det hadde regnet kraftig i dagene før, og 40 husstander i området var da allerede evakuert.

Tross flere preventive tiltak flommet vannet ukontrollert nedover mot Eidsvåg og sjøen da grusdemningen brast. Eiendommer ble oversvømmet og E 39 ble sperret ettersom store stein- og jordmasser ble dratt med av vannet.

Klokka 23.15 på kvelden meldte Vest politidistrikt at de verste vannmengdene hadde passert, og at vannet hadde begynt å avta. Torsdag morgen fikk likevel ikke de evakuerte flytte tilbake før eksperter har vurdert skadene området er påført.

Fagerbakke sier at selv om det er Bergen kommune som står som byggherre for utbedringen av demningen i Munkebotsvatnet, så er det brukt ekstern entreprenør og rådgivning i forbindelse med arbeidene.

Mindre enn fryktet

– Det ser ut til at skadeomfanget er mindre enn fryktet, men nå må vi avklare om det er trygt å sende de evakuerte hjem, uttalte Fagerbakke tidlig torsdag morgen.

Hun sier at store deler av det oversvømte området er friområde, men at også det må kontrolleres før det kan frigis som et trygt område.

Munkebotsvatnet er en del av Stormøllenvassdraget som går fra Sandviksfjellet til utløpet i sjøen ved Elsero. Den nordre demningen er under rehabilitering, og i forbindelse med dette arbeidet ble det bygd en midlertidig demning.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.