ENERGI

Gazprom truer med å kutte gasseksporten til Europa gjennom Ukraina

Ikke tilfeldig at dette skjer samtidig som eksplosjonene i Østersjøen, mener gassanalytiker Tom Marzec-Manser. Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski er noe mer avventende til situasjonen.

– De har kanskje innsett at infrastrukturen ikke vil tas i bruk. Da har den ikke så mye verdi for russerne, sier Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski om spekulasjonene om at Russland kan ha ødelagt sine egne gassledninger. På bildet: Rør tilknyttet gassledningen Nord Stream 2 i Lubmin, Tyskland.
– De har kanskje innsett at infrastrukturen ikke vil tas i bruk. Da har den ikke så mye verdi for russerne, sier Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski om spekulasjonene om at Russland kan ha ødelagt sine egne gassledninger. På bildet: Rør tilknyttet gassledningen Nord Stream 2 i Lubmin, Tyskland. Foto: Michael Sohn/AP/NTB
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Det russiske gasselskapet Gazprom truer med å kutte gasseksporten til Europa gjennom Ukraina, skriver Financial Times.

Meldingen fra Gazprom ble publisert på den russiske meldingstjenesten Telegram tirsdag kveld. Der skriver selskapet at russiske myndigheter har «alle grunner» til å innføre sanksjoner mot det statseide ukrainske olje- og gasselskapet Naftogaz. Bakgrunnen skal være en uenighet om transittavgifter.

Dersom Gazprom gjør virkelighet av truslene og sanksjonerer, vil det kunne stanse store deler av gasstrømmen gjennom Ukraina, skriver Financial Times.

Mener tidspunktet ikke er tilfeldig

Tom Marzec-Manser, gassanalytiker i markedsundersøkelsesfirmaet ICIS, peker på de sammenfallende tidspunktene for Gazproms uttalelse og de antatte sabotasjehandlingene mot ledningene Nord Stream 1 og 2, som skulle føre gass mellom Russland og Tyskland.

– Det er mye mer enn en tilfeldighet, sier han i et intervju med CNBC.

Ukraina er ett av to gjenværende land som Russland eksporterer gass til Europa gjennom, påpeker Marzec-Manser i intervjuet.

Russland eksporterer også gass via Tyrkia til Europa, men det er snakk om en langt mindre mengde.

– Jeg tror det kan være en sammenheng

At Ukraina og Russland krangler om gasstransport, er ikke noe nytt, sier NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski.
At Ukraina og Russland krangler om gasstransport, er ikke noe nytt, sier Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski. Foto: Nupi

Jakub M. Godzimirski er mer forsiktig med å skissere en sammenheng mellom Gazproms trusler og ødeleggelsen av rørledningene i Østersjøen.

Godzimirski arbeider med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), med særlig vekt på energiressursers rolle i russisk strategi.

– Det er et veldig godt spørsmål som ingen vet svaret på. Jeg tror det kan være en sammenheng, men hva slags sammenheng er veldig vanskelig å si på nåværende tidspunkt, sier han.

– Gazprom må betale uansett

At Ukraina og Russland krangler om gasstransport, er ikke noe nytt, sier Nupi-forskeren.

Den nåværende konflikten mellom Gazprom og Naftogaz bunner i en avtale som Russland og Ukraina inngikk i 2019.

De to partene inngikk en avtale om å forsyne Europa med gass fra 2020 til 2024. Gazprom forpliktet seg til å frakte 40 milliarder kubikkmeter gass gjennom Ukraina fra 2021 og i den sammenheng betale en transittavgift.

Gazprom er misfornøyd med at de må betale en flat transittavgift selv om de har trappet ned gassforsyningen gjennom Ukraina, forteller Godzimirski.

– I henhold til avtalen må Gazprom betale uansett. Hele tanken var at avtalen skulle sikre statsinntekter til Ukraina som man fryktet ville falle bort når Nord Stream 2 skulle åpnes.

Mente russisk gass-embargo ville være å skyte seg selv i foten

I et intervju med TU ved begynnelsen av Russlands angrepskrig i februar, fortalte Godzimirski at han hadde vanskelig for å se for seg at Russland skulle innføre en form for gass-embargo mot Europa. 

– Det ville være å skyte seg selv i foten, sa han da.

– Hva tenker du om dette nå, noen måneder inn i krigen?

– Som jeg pleier å si når jeg snakker med både journalister og ikke-journalister: Det å forstå seg på russisk politikk, er som å forstå seg på kjærlighet. Det er mye rart som skjer. 

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.