OLJE OG GASS

Gazprom tar Statoils andel i Shtokman

 

Statoil har lagt mye prestisje inn i Shtokman-prosjektet. Nå er selskapet ute.
Statoil har lagt mye prestisje inn i Shtokman-prosjektet. Nå er selskapet ute.

I sommer skrev Statoil ned verdien av Shtokman-prosjektet. Selskapet ville ikke fornye kontrakten med Shtokman Development AG. Ifølge russiske medier har Gazprom har overtatt Statoils 24 prosents andel i Shtokman-prosjektet.

Vil utvikle teknologiene

Dermed har den russiske energigiganten økt sin eierandel til 75 prosent i prosjektet.

Det franske selskapet Total har uttrykt vilje til å fortsette arbeidet med å utvikle de teknologiske løsningene for å kommersialisere prosjektet, skriver det russiske nettstedet nord-news.ru.

Men dette betyr ikke at det kun blir Gazprom og Total som eventuelt skal bygge ut feltet. Under ONS i Stavanger forrige uke meldte Gazprom at prosjektet er lagt på is på ubestemt tid. Og fremtiden til utbyggingsselskapet Shtokman Development AG er svært usikker. Mange var skeptiske da Statoil gikk inn i prosjektet fordi selskapet bare fikk eierskap i utbyggingsselskapet, uten å kunne bokføre noen gassreserver fra det enorme gassfeltet.

Forhandler fremdeles

Statoil holder fast ved at selskapet er i forhandlinger om Shtokman.

- Det er riktig at Gazprom overtok vår andel da vi ikke fornyet avtalen med Shtokman Development AG i juni. Men vi er fremdeles i forhandlinger, og dersom vi blir enige om nye betingelser, kan det være aktuelt å gå inn i prosjektet igjen, sier pressetalsmann Bård Gland Pedersen til Teknisk Ukeblad.

– Klok beslutning

Bellona mener det var en klok beslutning av Statoil å trekke seg ut.

– Bellona har i flere år fulgt denne saken tett. Nå ønsker vi å rose Statoil for en klok forretningsmessig beslutning. Dette er noe av de klokeste de har foretatt seg i nordområdene i lang tid, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Les også: Statoil formelt ute av Shtokman

Vil oppløse Shtokman-gruppen

– Shtokman vil bli bygd ut

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.