IKT

Går tregt med smartkort

Smartkort
Smartkort Bilde: Rune Sjøhelle

Rundt påsketider ble nye svindelforsøk basert på avlesning og kopiering av bankkort med magnetstripe avslørt. Til tross for økende svindel, vil ikke smartkortene innføres noe fortere her i landet.

Fortsatt diskuterer norske banker hvordan standarden bør være, men diskusjonen ser nå ut til å nærme seg slutten.

Kan gå kjapt

Når Bankenes Standardiseringskontor er klar med den nye standarden for såkalte debetkort, det vil si bankkort som du kan bruke til å ta ut penger med eller betale med direkte fra din bankkonto, vil innføringen gå raskt.

Det tror Susanne Hannestad, som er sjef for Nordeas kortvirksomhet i Norge.Raskere på kredittkortsida

På kredittkortsiden har det gått raskere og rundt 80 prosent av disse er nå utstyrt med databrikke.

– Alle våre minibanker er utstyrt med smartkortleser og over halvparten av våre kunder med betalingsterminaler har slike lesere. I forhold til de andre landene i Norden, er vi kommet langt her i landet med denne innføringen. Det finnes rundt 50.000 terminaler med smartkortleser i Norge, sier Hannestad.Magnetstripen forsvinner ikke

Likevel vil ikke innføringen av smartkort bety at magnetstripen forsvinner.

Før det kan skje må de fleste terminaler rundt om i verden ha oppdaterte lesere. Jo flere smartkortlesere som finnes, jo bedre blir sikkerheten.

Når et smartkort med magnetstripe leses i Nordeas bankautomater, vil bare selve databrikken leses og det vil ikke være mulig å få ut penger på et kort hvor magnetstripen er kopiert.

Vasker sine hender...

Bankene har også et ris bak speilet. Når bankkortene er utstyrt med databrikker, vil det som heter "liability shift" inntre.

I praksis vil de som eier terminalen få ansvaret for svindelen om det skjer noe med magnetstripen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.