Høye strømpriser har ført til enormt salg av solceller. Data fra NVE viser at det allerede er installert dobbelt så mye solceller i Norge i år som i fjor. Solenergiklyngen tror vi vil nå en tredobling, før året er omme.
– Tredobling av markedet for solkraft i Norge vitner om at nordmenn har våknet, sier Trine Kopstad Berntsen, direktør i Solenergiklyngen.
– Det har vært et forrykende år for solceller i Norge. Endelig er dette mainstream, sier Andreas Thorsheim i Otovo.
Har satt opp 118 MW på 10 måneder
Der det i 2021 ble installert 54,5 megawatt-peak (MWp) solceller i Norge, kan det i år bli installert opp mot 150 MWp, mener Berntsen og Solenergiklyngen. 2022 knuser dermed rekorden fra 2021.
– Total akkumulert kapasitet for solkraft i Norge vil da ved årsskiftet ligge på mellom 290 og 300 MWp, sier Berntsen til TU.
Solenergi i Norge
- Marginal som energikilde i dag. på knappe på knappe 0,14 TWh.
- NVE spår stor vekst og forventer at solenergi vil levere 7 TWh el. i Norge i 2040.
- Bransjen mener potensialet er enda større og forventer store sysselsettingsmuligheter.
Tall fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) bekrefter trenden. I løpet av årets første 10 måneder er det installert 118,7 MW solenergi. Det er rekord i seg selv.
Inntrykket bekreftes av bransjen:
– Vi har mer enn doblet antallet montørbedrifter på Otovo-plattformen, og mange av disse har økt antall ansatte etter hvert som der er blitt mer å gjøre, sier Thorsheim i Otovo.

Ifølge det tyske analysebyrået EUPD er det de store anleggene på næringsbygg som drar markedet. Byrået mener det vil bli installert hele 61 MW store solcelleanlegg i Norge i år. Store anlegg er da definert som større enn 500 kW. Videre venter EUPD at det installeres 48 MW med mellomstore anlegg (mellom 10 kW og 500 kW) og 36,4 MW som små anlegg på privatboliger. Tallene stemmer godt overens med dem fra NVE og Elhub som viser at det er installert rundt 30 MWp solenergi på privatboliger.
Peker på energikrisen
– Årsaken er først og fremst de høye elektrisitetsprisene, men også at det var flere store systemer som ble satt opp i 2021 som ikke kom i produksjon før i 2022, sier han til bransjebladet PV Magazine.

Thorsheim i Otovo mener trenden vil fortsette neste år:
– Vi tror installasjonsvolumene vil doble seg igjen neste år. Vår ordrebok tilsier det og vi har brukt året på å få opp farten, sier han til TU. Han sier volumene øker mest i Oslo og Viken. Men de største anleggene er likevel solgt i Møre- og Romsdal:
– Her ligger de største gjennomsnittsanleggene på 10,6 kWp, og i Vestlandet på 10,4 kWp, sier han.
EUPF peker på at det nå er større aksept for solceller i Norge enn før, og at det også har blitt letere å få installert solceller i Norge, enn det var før. I juli innførte regjeringen regler for at borettslag skal slippe å betale elavgift og nettleie på egenprodusert strøm.
– Med urolige tider, energikrise og energipriskrise, er solkraft lokalt på tak og i fasade det nærmeste man kommer en fastprisavtale for strøm for næringsbyggeiere og vanlige folk, sier Kopstad Berntsen.
Nå kommer også bakkemonterte anlegg
Norge har opplevd rask vekst av solceller de siste årene. 2021 var også et rekordår for installasjon av solceller, men blir nå altså grundig slått av 2022.
Fram til i dag har det vært bygningsmonterte solceller som har dratt markedet. Men nå kommer også store bakkemonterte anlegg.
I mai fikk Solgrid konsesjon til å bygge et solkraftverk i Stor-Elvdal på 7 MWp, og i Gjøvik og på Søndre Land planlegger selskapet Energia flere store anlegg, det største på 150 MWp, Mulighetene for solenergi i Norge er stort. NVE mener potensialet er 7 terawattimer fram mot 2040. Bransjen selv opererer med langt større tall.
I februar økte Enova støtten til større solcelleanlegg. Bygger du et eget solcelleanlegg, kan du nå få opp mot 47.500 kroner i støtte.
I 2021 gjorde Solenergiklyngen m.fl. en ringvirkningsanalyse ved hjelp av THEMA Consul. Den viste at verdiskapningen innenfor solenergi i Norge, kunne nå 20 milliarder kroner innen 2040. Samme rapport viste et teoretisk potensial på mellom 30 og 50 TWh fra solenergi på norske tak.