IT

Full strid om YouTube og Facebook i Tyrkia

 

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan deltar her på et valgmøte i forkant av lokalvalget 30. mars. Han mener at politiske motstandere har brukt sosiale medier til å legge ut fabrikkerte telefonsamtaler mellom ham og hans sønn.
Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan deltar her på et valgmøte i forkant av lokalvalget 30. mars. Han mener at politiske motstandere har brukt sosiale medier til å legge ut fabrikkerte telefonsamtaler mellom ham og hans sønn. Bilde: Reuters
7. mars 2014 - 16:49

– Å stenge dem er utelukket, sa presidenten fredag til journalister i Istanbul da han ble bedt om å kommentere uttalelsene fra landets statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Men han tilføyde at myndighetene kan stenge adgangen til noe av materialet på slike nettsider dersom enkeltpersoners privatliv blir krenket.

Les også: Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider

Korrupsjon

Erdogans utspill kom etter publisering av opptak som tilsynelatende viser at han og sønnen er korrupte. Erdogan sier at opptakene er fabrikkert.

De to nettstedene kan bli forbudt i Tyrkia etter lokalvalget 30. mars, sa Erdogan.

Han har tidligere strammet myndighetenes grep om internett, noe som har utløst omfattende kritikk både hjemme og ute.

– Vi er besluttsomme når det gjelder denne saken. Vi vil ikke la landets skjebne bli avgjort av YouTube og Facebook. Vi vil iverksette nødvendige tiltak på strengest mulig måte, sa Erdogan i et intervju med den tyrkiske TV-kanalen ATV torsdag kveld.

Les også: Tor-skaperne vil gi deg anonyme direktemeldinger

– Svertekampanje

Erdogan hevder at de aktuelle opptakene er fabrikkert og lagt ut av politiske fiender. Opptakene består av en mengde klipp som er redigert sammen for å sverte ham foran lokalvalget 30. mars, hevder han.

I ett av lydsporene diskuterer angivelig Erdogan og hans sønn hvordan de skal skjule store pengesummer. En rekke andre lekkasjer viser tilsynelatende hvordan Erdogan blander seg inn i handelsavtaler og rettssaker.

Erdogan anklager den tyrkiske imamen Fethullah Gulen, som lever i eksil i USA, for å stå bak opptakene. Han var tidligere en av Erdogans allierte, men nå mener statsministeren at han bruker et nettverk av mektige personer i Tyrkia til å påvirke tyrkisk politikk, noe Gulen avviser.

Les også: Slik holder du dokumentene dine hemmelig

Økt press

Lydopptakene har ført til økt press mot Erdogan og regjeringen.

Erdogan og hans regjering er allerede rystet av en korrupsjonsskandale som brøt ut i desember i fjor, og som involverer mange av statsministerens nærmeste politiske allierte og forretningsforbindelser.

Erdogan har de siste månedene sørget for å sparke hundrevis av politifolk, blant dem flere sentrale politisjefer, etter at påtalemyndigheten begynte å etterforske hans egne støttespillere for omfattende økonomisk kriminalitet.

Les også:

Nettskyen skal være norsk, mener norske bedrifter

– Tele 2 må selge 2000 basestasjoner eller samarbeide med Ice for å overleve

Her er søkemotorene som gir deg andre treff og bevarer anonymiteten din  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.