IT

Frykter spionasje på Telenors mobilnett

Per Morten Hoff i IKT Norge frykter at Huawei kan lage bakveier inn i det norske mobilnettet.
Per Morten Hoff i IKT Norge frykter at Huawei kan lage bakveier inn i det norske mobilnettet. Bilde: Espen Zachariassen
30. des. 2009 - 09:20

IKT Norge frykter at mobilnettet blir åpent for mulig industrispionasje.

– Jeg mener det er grunn til engstelse, ut fra det vi har hørt fra andre land. Selv om Telenor helt sikkert har gardert seg så langt det går, er det vanskelig å fri seg fra frykten for at det kan lages bakveier slik at mobilnettet kan tappes i gitte situasjoner, sier Per-Morten Hoff i IKT Norge til VG.

Rapport

I fjor grep amerikanske myndigheter inn og la ned forbud mot at Huawei fikk kjøpe opp 3Com, som leverer programvare til det amerikanske forsvaret.

Bakgrunnen var frykt for industrispionasje. Ifølge en rapport fra US Air Force har Huawei «sterke bånd til Kinas militære, som både er en viktig kunde, i tillegg til å være Huaweis politiske veileder og teknologiske utviklingspartner».

Informasjonssjef Atle Lessum i Telenor Norge sier at selskapet ikke har mottatt føringer fra norske myndigheter som skulle ekskludere Huawei av sikkerhetsgrunner.

Avvist

Huawei, som på kort tid er blitt en av verdens største telekomleverandører, fikk i november oppdraget med å skifte ut hele infrastrukturen for mobilnettet i Norge. Kontrakten er verdt rundt 400 millioner kroner.

Det lyktes ikke VG å få en kommentar fra Huawei Norge tirsdag, men selskapet har tidligere avvist påstandene om at det skal være forbindelser mellom selskapet og Kinas militære.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.