KRAFT

Frykter lang kuldeperiode

LAVT: Ved utgangen av uke 6 var fyllingsgraden i norske magasiner 32,8 prosent, viser statistikk fra NVE.
LAVT: Ved utgangen av uke 6 var fyllingsgraden i norske magasiner 32,8 prosent, viser statistikk fra NVE. Bilde: Colourbox
Mona Sprenger
16. feb. 2011 - 14:17

Ved utgangen av uke 6 var fyllingsgraden i norske magasiner 32,8 prosent, viser statistikk fra NVE.

– Vi har veldig lav magasinfylling. Det er den laveste fyllingen vi noensinne har hatt, og det er selvfølgelig alvorlig for forsyningssikkerheten, sier John Brottemsmo, senioranalytiker i kraftmeglerselskapet Bergen Energi.

Sør-Norge verst

Gjennom uka gikk fyllingsgraden ned med 1,9 prosentenheter mot 1,8 prosentenheter uka før. Høyast magasinfylling hadde Midt- og Nord-Norge (område 3) med 36,8 prosent, mens Sørøst-Norge (område 1) hadde lavest fylling med 30,4 prosent. Vest-Norge (område 2) hadde en fyllingsgrad på 31,8 prosent.

– Situasjonen er mest prekær i Sør-Norge, mener Brottemsmo.

Strømprisen opp

Det kalde været har ført strømprisen opp:

– Vi hadde veldig høye priser rett før jul, men prisen falt ganske mye på nyåret. Fjerde januar lå prisen i spotmarkedet på 85 euro MWh, men den i begynnelsen av februar lå på rundt 60 MWh. Nå har prisen igjen steget. Vi ser det i spotmarkedet, men enda mer på terminkontraktene. De har reagert mye kraftigere enn spotprisene. Dette skyldes endring i værbildet.

– Faren over

Nå anslår metrologene at kulda vil slippe tirsdag i neste uke:

– Faren er over for denne gangen. Vi kan slappe av, mener senioranalytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft.

– I uke 18 eller 18 skal vårflommen starte og det vil komme vann i magasinene, hvis vi får tre til fire uker med kulde før det kan situasjonen bli kritisk. Da vil vi få en vesentlig tøffere situasjon, mener han.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.