Frykter lang kuldeperiode

Frykter lang kuldeperiode
LAVT: Ved utgangen av uke 6 var fyllingsgraden i norske magasiner 32,8 prosent, viser statistikk fra NVE. Bilde: Colourbox

Ved utgangen av uke 6 var fyllingsgraden i norske magasiner 32,8 prosent, viser statistikk fra NVE.

– Vi har veldig lav magasinfylling. Det er den laveste fyllingen vi noensinne har hatt, og det er selvfølgelig alvorlig for forsyningssikkerheten, sier John Brottemsmo, senioranalytiker i kraftmeglerselskapet Bergen Energi.

Sør-Norge verst

Gjennom uka gikk fyllingsgraden ned med 1,9 prosentenheter mot 1,8 prosentenheter uka før. Høyast magasinfylling hadde Midt- og Nord-Norge (område 3) med 36,8 prosent, mens Sørøst-Norge (område 1) hadde lavest fylling med 30,4 prosent. Vest-Norge (område 2) hadde en fyllingsgrad på 31,8 prosent.

– Situasjonen er mest prekær i Sør-Norge, mener Brottemsmo.

Strømprisen opp

Det kalde været har ført strømprisen opp:

– Vi hadde veldig høye priser rett før jul, men prisen falt ganske mye på nyåret. Fjerde januar lå prisen i spotmarkedet på 85 euro MWh, men den i begynnelsen av februar lå på rundt 60 MWh. Nå har prisen igjen steget. Vi ser det i spotmarkedet, men enda mer på terminkontraktene. De har reagert mye kraftigere enn spotprisene. Dette skyldes endring i værbildet.

– Faren over

Nå anslår metrologene at kulda vil slippe tirsdag i neste uke:

– Faren er over for denne gangen. Vi kan slappe av, mener senioranalytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft.

– I uke 18 eller 18 skal vårflommen starte og det vil komme vann i magasinene, hvis vi får tre til fire uker med kulde før det kan situasjonen bli kritisk. Da vil vi få en vesentlig tøffere situasjon, mener han.