KRAFT

FrP i varmepumpefront

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen velsignet Haldens nye energikollektorer tirsdag. Nå vil han jobbe for flere sjøvarmepumper i Norge.
Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen velsignet Haldens nye energikollektorer tirsdag. Nå vil han jobbe for flere sjøvarmepumper i Norge.

Tirsdag markerte Halden utplasseringen av de tre kollektorene til byens nye sjøvarmepumpe.

Og gudfar, det var FrPs Ketil Solvik-Olsen.

Under brygga

- Jeg døper deg Snella III og måtte energirikt sjøvann omgi deg så lenge Kulturhusets varmepumpe trenger deg til miljøvennlig varme og kjøling. Og gratulasjoner til Halden kommune for sitt valg av en fremtidsrettet energikilde, sa Solvik-Olsen på markeringen.

De tre energikollektorene ligger nå under plankene på Kongens brygge. De er tilkoblet en sjøvannsvarmepumpe 60 meter unna, inne i Haldens nye kulturhus.

Sjokomelk

Anlegget, som er levert av selskapet Teknotherm Energy AS, skal gi rundt en million kWh i året. Det er rundt 2/3 av byggets totale energibehov til varme og kjøling.

Ketil Solvik-Olsen velsignet kollektorene, som har fått navnet Snella I, II og III, med favorittdrikken sjokolademelk. Og Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann vil gjerne se flere slike pumper rundt omkring i landet.

- Jeg tar utfordringen, og vil påvirke FrP-kommuner kysten rundt til å finne prosjekter der sjøvannvarmepumpene enten kan erstatte søppelbrenning for fjernvarme, eller være et supplement til biobaserte fjernvarmeanlegg, sa han.

Fjernvarme

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om at varmepumpeleverandørene sliter med stor motstand fra selskapene som sitter på konsesjon for fjernvarme, og at disse direkte motarbeider dem.

Les også:

Halden kommune har også søkt konsesjon for etablering av et søppelbasert fjernvarmeanlegg. Det vurderes imidlertid som fort dyrt å legge fjernvarme i sentrumsgatene foreløpig.

- Vi må kunne velge begge løsninger når det er praktisk, økonomisk og miljømessig hensiktsmessig, sier viseordfører Wenche Olsen (Ap).

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.