KARRIERE

Frihet på jobben skaper stress

Det er ikke alle som går rundt og drømmer om å få mer frihet på jobben.

Europeiske arbeidstakere mener det er bedre å få tildelt oppgaver enn å måtte finne ut av arbeidet selv. Konkrete arbeidsoppgaver gir bedre mulighet for å disponere sin egen tid.Økt ansvar

Forskere mener grunnen til det noe overraskende funnet kan være store stressfaktorer når arbeidsoppgavene blir mer komplisert, ansvaret øker og tidspresset blir større.

På tross av frykten for økt ansvar, var det ikke mange i undersøkelsen som var interessert i mer gruppearbeid. Grunnen til dette var skepsis til at enkelte gruppemedlemmer ikke bidrar og lar de andre dra lasset.Stor undersøkelse

EPICURUS er en grundig undersøkelse av livskvaliteten til arbeidstakere i landene Danmark, Frankrike, Storbritannia, Nederland, Spania og Hellas.

Den konkluderer med at utviklingen går mot stadig tøffere arbeidsvilkår, mer tidspress og høye kvalitetskrav. Dette skaper mindre rom for jobbtilfredshet.

Undersøkelsen avdekket også at høyt utdannede var mer misfornøyde med jobben, mens lavt utdannede var mer tilfredse.

Tidsklemma

– Det er velkjent at europeiske arbeidstakere er blitt mer stresset av trange tidsrammer og knappe frister. Arbeidsgivere krever i stadig større grad at de ansatte kan gjøre ulike oppgaver, være fleksible med arbeidstiden og villige til å flytte med jobben, sier professor Theodossiou, ifølge hr-norge.no.

Han advarer mot at stress på jobben skaper fare for mer misnøye generelt og at dette er noe man må være klar over også på politisk hold.

– Sammenhengen mellom karriere og livsglede må ikke undervurderes.

Kilder: Societal and economic effects on quality of life and wellbeing: preference identification and priority setting in response to changes in labour market status. HR Norge.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.