FORSVAR

Frankrike lover Ukraina lette stridsvogner

Frankrike skal sende franskproduserte lette stridsvogner til Ukraina. Det er første gang vestlige våpen i denne klassen sendes til landet.

Frankrikes president Emmanuel Macron skal levere lette stridsvogner til Ukraina til hjelp i kampen mot den russiske invasjonen.
Frankrikes president Emmanuel Macron skal levere lette stridsvogner til Ukraina til hjelp i kampen mot den russiske invasjonen. Foto: AP/NTB

Nyheten kommer etter en telefonsamtale mellom Macron og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj onsdag.

Ifølge nettsidene til det franske forsvarsdepartementet er den aktuelle stridsvognmodellen, AMX 10 RC, svært mobil og laget for rekognosering. De er utstyrt med et kanontårn og omtales også som en «stridsvognjeger», altså en panservogn som brukes til å ødelegge fiendens stridsvogner.

Den franske tjenestemannen som opplyser om det nye bidraget, sier ikke hvor mange kjøretøy det er snakk om eller når de skal leveres. Han sier det blir flere samtaler om mulige leveranser av andre typer kjøretøy.

I fjor leverte Frankrike Caesar-haubitser – lastebilmonterte kanoner – til Ukraina. I oktober sa Macron at landet også vil stille opp med luftvernvåpen etter at Russland økte angrepene mot kritisk infrastruktur i Ukraina.

Ukraina har tidligere bedt om både tyske Leopard og amerikanske Abrams stridsvogner, men har så langt fått nei. En rekke land har imidlertid sendt stridsvogner med design fra Sovjet-tiden til Ukraina.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.