KRAFT

Fra nyttår kan du få enøk-fradrag

Enova får 250 millioner til å støtte energisparing i husholdningene.

Fra nyttår skal du få rett på skattefradrag for enøk-investeringer av Enova. Men det er ennå ikke avgjort hvilke tiltak som skal støttes.
Fra nyttår skal du få rett på skattefradrag for enøk-investeringer av Enova. Men det er ennå ikke avgjort hvilke tiltak som skal støttes. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
8. okt. 2014 - 15:17

Den blåblå regjeringen har siden den tiltrådte i fjor høst lovet å innføre en ordning med skattefradrag for enøktiltak i husholdningene.

Dette har imidlertid ikke vært enkelt å få til. I statsbudsjettet for 2015 foreslår derfor regjeringen at Enova skal ta jobben. Da blir det ikke snakk om skattefradrag, men ordningen blir rettighetsbasert.

Det innebærer at mens husholdningene i dag må søke støtte av Enova før de går i gang med tiltak, vil det med forslaget til ny ordning i framtiden være nok å kunne dokumentere utgiftene i etterkant.

– En slik rettighetsbasert ordning vil oppleves som attraktiv å bruke for boligeierne. Så lenge en boligeier gjør tiltak som følger kriteriene for ordningen, har hun rett på støtte, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.

Les også: – Varmepumpe er ikke gunstig på lang sikt

250 millioner

Regjeringen vil sette av 250 millioner kroner til satsingen. Akkurat hvilke tiltak som vil få støtte med en ny ordning er ikke avklart. Men ordningen skal bidra til økt forsyningssikkerhet og reduksjon av utslipp av klimagasser.

Vi vil prioritere kostnadseffektive tiltak som over tid kan etablere seg i markedet uten støtte. Vi kommer tilbake med mer informasjon om den nye ordningen etter at statsbudsjettet er vedtatt i Stortinget, blant annet hvilke tiltak som vil inngå, sier Nakstad

Enova tar sikte på å ha den nye ordningen på plass fra nyttår.

Regjeringen skriver i budsjettforslaget at den sikte på at denne ordningen etter hvert skal kunne gjøres om til en skattefradragsordning med Enova som godkjennende myndighet.

Les også: Her bygger de hus av isoporklosser

– God start

Interesseorganisasjonen Norsk Teknologi påpeker at 250 millioner kroner er langt unna den ambisiøse skattefradragsordningen som de presenterte for regjeringen sammen med en rekke andre organisasjoner i februar. Likevel mener de det er en god start.

 – Dette tiltaket markerer en ny og positiv innretning av satsingen på energieffektivisering, sier organisasjonens næringspolitiske direktør Tore Strandskog i en pressemelding.

Han mener ordningen som kommer i 2015 må utvides for å kunne utløse hele volummarkedet.

– Det er imidlertid naturlig at denne utvidelsen forankres i et nasjonalt kvantifisert mål for energieffektivisering, som vi forventer skal legges frem i forbindelse med energimeldingen i 2015. Frem til da vil vi få på plass en struktur og innretning av støtteregimet som enkelt vil kunne utvides og skaleres opp i tråd med de politiske ambisjonene, sier Tore Strandskog.

Les også:

Innsikt: Hvordan gjøre energisluk til plusshus

Posthuset kan få 4000 kubikkmeter is i kjelleren

Dette er den typiske eieren av et solvarmeanlegg  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.